Početna strana > Začini i pikantni dodaci > Začini

Timijan 10 gr

Cena: 27.00 rsd
Šifra: 3851053
Robna marka: Herbico
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 10 gr

Timijan (Thymus vulgaris) - začinska i lekovita biljka.

zemlja porekla: Srbija

• svojstva:
Sabire se čitava biljka u cvatu (odreže se srpom) bez korenja i drvenastih delova biljke. Miris timijana dobro se očuva i nakon sušenja, a njegovo eterično ulje koje sadrži oko 50% timola (Oeum Thymi) ima snažno antiseptičko djelovanje i izdvaja se destilacijom. Osim timola, timijan sadrži i karvakrol, cimen, linalool, pinen i druge terpentenske spojeve. Timijan je dobar izvor gvožđa.

Esencijalno ulje timijana sadrži 20 do 54% timola. Timol je antiseptik i jedan je od sastojaka mnogih vodica za ispiranje usta. U prošlosti timol se koristio i za dezinfikovanje zavoja. Timol se koristi i u slučaju pojave gljivica među nožnim prstima.

Čaj od timijana može se koristiti u slučajevima bronhitisa i kašlja. Timijan se u vidu tinkture, čaja, sirupa ili kao sredstvo za inhalaciju koristi za olakšavanje tegoba i lečenje bolesti respiratornog sistema. Čaj od timijana može se koristiti i u slučaju upale grla (grgoljenjem se ispiraju usta i grlo tri puta dnevno).

•način primene:
Timijan je često koristi u pripremi mesa, supa i đuveča, naročito u jelima sa jagnjetinom, paradajzom i jajima. Iako je vrlo aromatičan timijan nije preterano jak kao začin i dobro se uklapa sa drugim začinima.


 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.