Početna strana > Makrobiotika > Umeboši

Umeboši šljive Mitoku 200 gr

Cena: 1399.00 rsd
Šifra: 1515200
Robna marka: Mitoku
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 100 grama

Lekovita umeboši šljiva (ukiseljena japanska kajsija)

Umeboši šljiva je veoma lekovit dodatak jelu, izuzetno popularan u Japanu. Ima slan, vrlo kiseo ukus. Koristi se kao slani začin u jelima od žitarica, mahunarki, za pripremu umaka ili za pravljenje lekovitih napitaka. U prodaji se može naći i u obliku paste sa dodatkom šiso (shiso) lišća. U Japanu su umeboši šljive jedan od najpopularnijih ukiseljenih proizvoda, a jedu se za doručak ili


• svojstva:
Umeboši šljive su jako bogate mineralima i belančevinama. Sadrže mnogo gvožđa (iz lišća šiso), kalcijuma, fosfora - više nego bilo koje drugo voće: Ca 24mg, Fe 1,7mg, K 250mg,  P 22mg. Sadrže i vitamine B1, B2, nijacin. Imaju antiseptičko i antibiotičko dejstvo. Dr Kio Sato sa univerziteta Hio-Saki izdvojio je dvanaest umeboši supstanci koje deluju kao antibiotik.

Sadrže veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od limunske kisline koju nalazimo u limunu. Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma.

Korišćenje umeboši proizvoda će prijati i trudnicama jer im je potreban kalcijum, a vitamin C (snažan antioksidans) iz limunske kiseline poboljšava apsorbciju kalcijuma.

Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca. Katenin ubrzava rad creva, povećava svarljivost proteina i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti. Katenin takođe  prebacuje teške metale iz pojedinih organa do bubrega i probavnog trakta i vrši njihovu eliminaciju.

Pirinska kiselina iz umebošija  stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti.

Fermentisani umeboši proizvodi menjaju pH vrednost krvi iz kisele u baznu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade a deluju veoma lekovito i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju. Kada unosimo dosta šećera u organizam (sokovi, poslastice, voće, belo brašno...), što se u modernoj ishrani dešava veoma često, povećava se  kiselost organizma. Ovakvo stanje pogoduje razvoju bakterije, virusa, gljivica. Prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost. Da bi povratilo balans naše telo ,,čupa’’ minerale iz svojih depoa, jer su minerali (magnezijum, kalcijum) ti koji imaju sposobnost da vraćaju baznost. Umeboši šljive su proizvod koji organizmu omogućava da lako povrati baznost.

•način pripreme:
Umeboši šljiva se koristi kao slani začin pri pripremanju jela sa žitaricama i mahunarkama,te za pripremanje umaka i variva. Koštice se mogu staviti u supu ili pri kuvanju povrća. Njihova predivna crvena boja ukrašava i daje privlačnost i najprostijem jelu, ali umeboši šljiva nije samo dodatak jelu ona je i lek.

napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu da ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i potpunosti su ispravni.

•za one koji žele da znaju više:
Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Njihovo ime u znači: sušene ume. Ume je drvo iz roda Prunus, i, mada se u srpskom jeziku nazivaju šljive u stvari su ovi plodovi srodniji kajsijama. One su jedna od na

Ponuda umeboši šljiva iz Bio Špajza je najboljeg kvaliteta. Šljive se uzgajaju na tradicionalan način i to u biološkom uzgoju. Ručno se beru u tačno određenom trenutku zrenja da bi zatim fermentisale prirodnim putem. Da bi održale privlačnu crvenu boju pri fermetaciji im se dodaje šiso (shiso) lišće. Šljive se beru u junu mesecu i stavljaju se u bačve, sa solju. Šljive se zatim poklope teškim poklopcem te polako iz njih izlaze dragoceni sokovi koji se kasnije sakupljaju i pakuju (umeboši ,sirće’).

Umeboši šljive našem organizmu omogućavaju da:
- pročisti krv i postigne idealnu alkalnost krvi (pH 7,35)
- neutrališe kiselost krvi(kod prekomernog korištenja šećera, alkohola)
- se očisti od toksina odnosno izvrši detoksikaciju
- smiri upalne procese posebno kod gripa i prehlada
- reguliše varenje i zdravu funkciju želuca
- ubrza peristaltiku creva i svarljivost proteina
- stimuliše i pomaže rad jetre i bubrega
- se poveća vitalnost, da se organizam relaksira i podmladi
- se uspori starenje uz pomoć antioksidacionog dejstva umeboši šljiva

Umeboši šljive su korisne i za rešavanje manjih zdravstvenih tegoba:
- Neizostavni su sastojak mnogih lekovitih napitaka za jačanje sistema za varenje.
- Pomažu kod mučnine na putovanjima, kod prehlada, proliva.
- Preporućuju se u slučajevima trovanja hranom.
- Mogu poslužiti kao blagi laksativ kod konstipacije (zatvora).
- Otklanjaju glavobolju i umor.

Umeboši šljive slabijeg kvaliteta se u savremeno doba masovne produkcije proizvode i bržim procesima: manje su soljene, ukiseljene su u prethodno pripremljenoj tečnosti sa kiseljenje ili u sirćetu, obojene su veštatački, a dodaje im se i ukus i slatkoća.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.