Saveti

Crni susam - tradicionalni eliksir mladosti

Crni susam - tradicionalni eliksir mladosti

Beli i crni susam - sličnosti, prednosti, razlike
Iako su beli i crni susam vrlo sličnog sastava, najznačajnija razlika leži u načinu upotrebe. Beli susam se češće koristi u kulinarstvu, dok se crni kroz vekove koristio više kao lek, nego kao hrana. Ukus crnog susama je aromatičniji, posebno nakon tostiranja, a poželjno ga je pre jela ili kuvanja samleti, kako bi se lakše svario.

Svarljivost se dodatno pojačava ako se crni susam  natapa preko noći, čime se smanjuje i dejstvo oksalne kiseline koja nepovoljno utiče na apsorpciju kalcijuma i drugih minerala.  
U svakodnevnu ishranu može se uključiti kao dodatak salatama, smutijima, jogurtu, cerealijama i jelima sa pirinčem. Ljubitelji humusa svoj omiljeni namaz mogu pripremiti sa mlevenim crnim susamom. Dodaje se pecivima, jelima sa mesom i ribom, sušiju. Zbog specifične boje i oblika, doprinosi estetskom izgledu jela, pa u samo jednoj namirnici nalazimo spoj zdravog, ukusnog i lepog.

susambelicrni

Crni susam - ukusna fontana mladosti
Kada seme susama sazri, ljuska u kojoj se nalaze zrnca puca, otvara se, pa postoji verovanje da odatle potiče čuvena rečenica iz priče o Alibabi i 40 hajduka: „Sezame, otvori se!“. A sezam se zaista otvorio, nudeći čovečanstvu svoja hranljiva i lekovita svojstva koja se prepoznaju od drevnih vremena, do savremenog doba. 
I dok nam je maleno, belo seme prilično blisko, manje nam je poznat varijetet crne boje koji u tradicionalnoj medicini Istoka ima cenjeno mesto, pa se čak može pronaći zapis koji kaže kako: „Crni susam leči hroničnu bolest za 100 dana, popravlja tonus kože lica i tela nakon jedne godine, za dve godine sedoj kosi vraća boju, a za tri godine niču novi zubi“. Iako nam ovi navodi zvuče pomalo neverovatno, danas se u istraživanjima sve više pažnje poklanja upravo svojstvu crnog susama da odloži starenje i razne nepovoljne okolnosti koje pozno doba sa sobom donosi.

black sessame cake

Hranu i način na koji hrana utiče na organizam možemo da posmatramo kroz različite prizme. Drevni sistemi poput kineske tradicionalne medicine zasnivaju se na celovitosti, a namirnice imaju specifične karakteristike koje određuju njihov uticaj. Ključni koncept za dobro zdravlje predstavlja ravnoteža jin i jang principa, a crni susam se opisuje kao namirnica sa neutralnom toplotnom prirodom. Dakle, ovaj balans nije narušen, što se može dogoditi ako se koristi previše „tople“ (jang) ili „hladne“ (jin) hrane. 
Zatim, ukus je takođe značajna karakteristika, jer upućuje na funkciju te hrane u organizmu. Crni susam pripada grupi namirnica koje imaju sladak ukus, a ove namirnice smiruju akutne reakcije i vrše detoksikaciju organizma. Takođe deluju tonizirajuće, jer obnavljaju ći energiju i krv. Ukus hrane određuje i na koje organe i meridijane će dejstvo biti ispoljeno, a to su bubrezi i jetra, kada je reč o crnom susamu. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, bubrezi osim što regulišu urinarni sistem, igraju važnu ulogu kada je u pitanju reproduktivni sistem i utiču na proces rasta i starenja. Sa druge strane, jetra je značajna jer reguliše kretanje ći energije i telesnih tečnosti. Takođe igra vodeću ulogu u balansiranju emocija. 
Još jedna značajna karakteristika crnog susama, prema ovom medicinskom sistemu jeste da deluje protiv zatvora, jer je bogat uljima koja oblažu creva i olakšavaju prolazak sadržaja kroz sistem za varenje. Ostali simptomi kod kojih će crni susam biti poželjna namirnica jesu teškoće usled reumatizma, suv kašalj, zamućen vid, zujanje u ušima, bol u krstima, ukočenost zglobova, glavobolja, nedovoljno mleka kod dojilja. 
Treba ga izbegavati u slučaju retke stolice i proliva. 

Crni susam usavremeno doba
Hranu možemo posmatrati i kroz njene sastojke, što je osnova savremene nauke o ishrani. Crni susam sadrži vitamine E i B, a od minerala magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, bakar, mangan i cink. Obiluje uljem kojeg ima više nego u drugim semenkama, a karakteristika ovog ulja je da duže ostaje sveže i teže oksidiše. Lignani sezamin i sezamolin deluju kao antioksidansi. Bogat je vlaknima i biljnim sastojcima poput fitosterola, pa ovakav sastav crnog susama upućuje na mnogostruko povoljan uticaj na zdravlje, pri čemu se u nekim segmentima navodi kineske tradicionalne medicine i savremene nauke o ishrani podudaraju.

 
Za mladolik izgled
Ako nešto priželjkujemo osim dobrog zravlja, onda je to mladolik izgled koji će nas pratiti i kroz zrelo doba. Prirodan način na koji ovo postižemo uključuje kvalitetne namirnice, a među njima je crni susam u samom vrhu. Tako kaže tradicionalna kineska medicina, ali i moderna nauka o ishrani. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju nedostatak vitamina B i gvožđa lakše sede, slabije čuju i imaju poteškoće sa pamćenjem, a to su prepoznatljivi indikatori starenja. Crni susam je bogat ovim nutrijentima, pa uz vitamin E i antioksidanse koje sadrži odlaže pojavu bora, sede kose, sprečava stvaranje fleka na koži i štiti je od štetnog dejstva sunčevih zraka. Posebno se preporučuje ženama u post-menopauzi jer balansira nivo hormona.

blacksessamerecipe
Od dobrog varenja do zdravlja srca
Još jedno svojstvo crnog susama koje se navodi u tradicionalnim spisima, a potvrđuje ga  savremena nauka jeste prevencija zatvora, što se objašnjava prisutnim vlaknima. Osim toga, crni susam olakšava izbacivanje parazita iz digestivnog trakta.

Sezamin iz susamovog semena čuva jetru od oštećenja slobodnim radikalima, a uz ostale lignane i fitosterole štiti od pojave raka debelog creva. Kalcijum i cink kosti čine jačim i gušćim, čime se smanjuje rizik od pojave osteoporoze, što je još jedan razlog za upotrebu crnog susama u zrelom životnom dobu. Peporučuje se i dojiljama, jer olakšava stvaranje majčinog mleka. 

Srce i krvni sudovi dobijaju svoju porciju zdravlja od crnog susama. Obilje magnezijuma, zatim prisustvo sezamina i polinezasićenih masnih kiselina olakšavaju kontrolu visokog krvnog pritiska, dok fitosteroli pomažu održavanje zdravog nivoa holesterola. Biljni steroli i holesterol imaju sličnu hemijsku strukturu i prolaze kroz iste metaboličke puteve, ali može biti iskorišćena samo određena količina ili jedne ili druge komponente. Ako je ishrana bogata fitosterolima, to znači da će biti apsorbovana manja količina holesterola, što povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Detoks svojstva crnog susama
U vreme kada teški metali lako nalaze put do naših tkiva, od posebne važnosti postaju namirnice koje će olakšati njihovu eliminaciju. Za razliku od ostalih helirajućih agenasa koji ne prave razliku između esencijalnih jona i toksičnih jona teških metala, pa uz teške metale vezuju još i kalcijum, cink i gvožđe - dovodeći na taj način do nedostatka ovih minerala u organizmu - crni susam je specifičan jer selektivno vezuje upravo teške metale, pre svega kadmijum, olovo i živu i izbacuje ih iz organizma, što se pripisuje uticaju lignana. Kako su ovi teški metali prisutni u lancu ishrane, dodatak crnog susama svakodnevnom jelovniku predstavlja jednostavan način na koji se smanjuje mogućnost njihovog nakupljanja u organizmu.