Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.
•energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
Energetske vrednosti 1500kJ/357kcal
Masti 1.6 g, od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g, ugljeni hidrati 72.8 g, od kojih šećeri 0.7 g, proteini 9.9 g, vlakna 1.4 g, so 0 g.
• svojstva:
Ima više minerala od ostalih vrsta i dobar je za hladnije dane jer uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Jača bubrege i bešiku.
•način pripreme:
1 šolju pirinča sa 2 šolje vode kuvati 45 min. Posuti susamom.
recept: Puding od crnog pirinča
Ako su vam dosadili razni pudinzi koje možete kupiti i instant napraviti za 10-ak minuta, onda je ovo idealan recept za vas.
sastojci: 1 šolja crnog pirinča, 1 šolje šećera , 1 konzerva kokosovog mleka
Staviti pirinač, 3 šolje vode i pola kašičice soli da provri u loncu, a zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Dodati tome šećer, pola kašičice soli i 1 šoljicu kokosovog mleka i ostaviti na najjačoj temperaturi dok ne provri, a zatim smanjiti ringlu na slabu vatru, držati nepoklopljeno, mešati povremeno dok smesa ne postane gusta, a pirinač mek (oko 30 minuta ). Zatim to skloniti sa ringle dok se ne ohladi na sobnu temperaturu, povremeno mešajući, najmanje 30 minuta. Pred posluživanje promešati puding i podeliti ga u 8 činija, a zatim preko svake dodati preostalo kokosovo mleko.
•za one koji žele da znaju više:
Crni pirinač potiče iz Azije ali se u zadnje vreme poprilično koristi i u drugim kuhinjama širom sveta, kao i u Americi gde se čak proizvodi takozvani " Kineski hleb od crnog pirinča ". Ova vrsta pirinča tokom kuvanja dobija tamno ljubičastu boju zbog visokog nivoa anticijanina. Takođe sadrži veliki broj minerala, pogotovo gvožđa, a kao i svi pirinči sadrži i nekoliko aminokiselina. Prepuručuju ga kod spremanja pudinga i torti.
• podaci o organskom sertifikatu:
Ovo je organski sertifikovan proizvod.
Broj sertifikata: P-362/13-18-11
Kontrolna sertifikaciona organizacija: Organic control system
Kliknite ovde ukoliko želite da znate više o tome šta je to organska proizvodnja.
pakovanje od 200 g
zemlja uvoza: Holandija