Crno pšenično brašno (organski proizvod) 1 kg

Šifra: 0201054

Cena: 149,00 RSD

Special Price 134,10 RSD

- +
Vaša cena: 0.00RSD
Robna marka: Naše dobro
Zemlja porekla: Srbija
Pakovanje: 1 kg

Crno pšenično brašno, tip 1100 (organski proizvod).


• sastojci: 
Tip 1100 organsko brašno.
Sadržaj/količina vode: do 15 %, sadržaj/količina pepela: do 2.5 %, stepen/kiselosti: do 4
Alergen info: Sadrži pšenični gluten.


• energetske i hranljive vrednosti (100 g): 
Energetske vrednosti 1.461.78kJ/349.14kcal
Ugljeni hidrati 72.75 g, belančevine 9.99 g, masti 2.02 g.


• svojstva: 
Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne. Po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo…). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniju sredinu, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba. Pšenično brašno bogato je mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, hlor i kalijum. Protein gluten odgovoran je za oblikovanje strukture testa. Vitamini su u brašnu zastupljeni u vrlo malim količinama, a najviše ima vitamina B grupe.


• recept:  
Beskvasni pivski hleb
Sastojci:
500g pšeničnog crnog brašna tip 1100
1 prašak za pecivo
½ kašičice soli
½ kašičice kima za smesu i još malo za posipanje
„na vrh noža“ tucane slatke paprike
2,5dl piva(po izboru)
30g rastopljenog maslaca
Krupne soli po ukusu
U brašno dodamo prašak za pecivo, so, kim, papriku, 2/3 rastopljenog maslaca (20g). Sastojke pomešamo. Smesu mesimo, uz postepeno dodavanje piva, tako da testo postane glatko. Formiramo veknicu, premažemo je rastopljenim maslacem i pospemo kimom i solju. Veknicu odmah pečemo u rerni na 240 stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni. Prijatno!


• za one koji žele da znaju više:  
Koja je razlika između integralnog i crnog brašna?
Integralno brašno se proizvodi mlevenjem celog, integralnog zrna pšenice (ovojnica i klica), a crno brašno ima nešto manje, oko 80 -90 % sastojaka zrna.
Što brašno ima više pepela u sebi to je tamnije. Pepeo u brašnu je u stvari način kako se izražava količina mineralnih tvari koje se u njemu nalaze. Ne radi se o nekom stvarnom pepelu koje se stavlja ili dospeva u brašno.
Određivanje količine pepela se radi tako da se mala količina brašna zapali i pusti da izgori do kraja. Što više pepela ostane to je više minerala u brašnu. Ti minerali i daju tamniju boju brašnu. Prema količini pepela se može onako ugrubo odrediti količina minerala i vlakana u brašnu.
Zato su brašna kojima je uklonjena ovojnica belja, od onih kojima nije.


pakovanje od 1 kg
zemlja porekla: Srbija

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR

Pitanja & Odgovori korisnika

Nije postavljeni nijedno pitanje!

Pitanje će biti vidljivo nakon moderacije