Crvena kinoa (organski proizvod)

Šifra: 4503005

 

1.400,00 RSD

Proizvod nije dostupan

Kontaktirajte nas da proverite mogućnost za naručivanje ovog proizvoda
Robna marka: Bio Špajz
Zemlja porekla: Peru
Pakovanje: 1 kg

Roba na merenje.

Crvena kinoa, klasa I.
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i "majka žitarica". Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. U prodavnicama ćete najčešće naići na belu, crvenui crnu kinou. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.


•energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
Energetske vrednosti 1539kJ/368kcal.
Masti 6.1 g, od kojih zasićene masne kiseline 0.71 g, ugljeni hidrati 57.1 g, od kojih šećeri 1.34 g, proteini 14.1 g, so 0 g, vlakna 7 g.


•svojstva:
Koristi se kao zamena za pirinač. Veoma nutritivno bogata.
Bela. crvena i crna kinoa se gaje na isti način i kuvaju na skoro isti način. Bela kinoa traži oko 10 do 15 minuta kuvanja i najmanje je krckava, crvena kinoa je negde u sredini ovog spektra, a crna kinoa se kuva još dodatnih 5 minuta i najkrckavija je. Dobro skuvana kinoa ima penušavu strukturu, lako se vari i ima blag orašast ukus.
 
Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege. Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.

Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.

•način pripreme:
U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju dobro oprane kinoe i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 do 20 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.
Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.

•za one koji žele da znaju više:
Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.


zemlja porekla: Peru
uvezeno iz Holandija

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.

Pitanja & Odgovori korisnika

Nije postavljeni nijedno pitanje!

Pitanje će biti vidljivo nakon moderacije