sastojci

  • brašno
  • voda
  • so
Prepare Time duže od 60 minuta

Razmutite kašiku-dve integralnog pšeničnog ili ražanog brašna sa malo vode, da bude kao kiselo mleko. Poklopite tanjirićem i ostavite na toplom. Kada, za oko jedan dan testo uskisne, dodajte još malo brašna i još malo vode, razmutite i onda tako ponavljajte proces na svakih 12 sati jedno 3-4 dana. Za to vreme trebalo bi da su se mikroorganizmi potrebni za rast hleba već razvili... treba da miriše kao kiselo mleko ili kvasac, ne kao alkoholno vrenje! Ako miriše tako jako, onda niste dovoljno redovno ,,hranili" brašnom smesu, pa su uginuli korisni mikroorgnizmi a razvili se neki nekorisni...

Ukoliko vam je smesa dobro uskisla onda se ta smesa sipa u brašno i umesi se hleb. Malo soli se naravno doda unutra. Hleb se ostavi da raste dok ne naraste! Ako ne naraste, ništa od toga, ostavite ga još malo. Onda se premesi, pa se ostavi opet da naraste sat vremena u namašćenoj posudi za pečenje. Onda se peče poklopljeno ili se stavi u rernu još neka posuda sa vodom, da se hleb peče u vlazi. Peče se na 150 stepeni, sat i po otprilike.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.