Kako koristiti humus:
- kao namaz za sendviče, tortilje, krekere i pirinčane galete
- kao umak za šargarepu, celer, krastavac i ostalo povrće izrezano na štapiće
- kao bazu za preliv za salate...
1. Klasični humus
2 konzerve leblebija (ukupno 800 g), isprane i oceđene
5 kašika tahinija
4 kašike maslinovog ulja, i još malo za serviranje
2 kašike limunovog soka (1 limun)
4 kašike hladne vode
1 čen mlevenog belog luka
Da biste napravili klasični humus, stavite sve sastojke u blender i mikasjte dok humus ne postane gladak i kremast. Prebacite u posudu za serviranje i prelijte sa još malo maslinovog ulja.
Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i upotrebiti u roku od nedelju dana.
2. Humus sa peršunom i čilijem
humus
2 kašike svežeg peršuna, seckanog
2 kašičice čili ljuspica
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Kako biste napravili čili humus, dodajte maslinovo ulje, iseckan sveži peršun i ljuspice čilija u humus i izmešajte.
3. Humus sa pečurkama
4 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, isečen na kockice
200 g šampinjona, iseckanih na četvrtine
1 čen mlevenog belog luka
soli po ukusu
humus
Za spremanje humusa sa pečurkama zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Propržite crni luk oko 10 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte pečurke, beli luk, posolite i pržite najmanje 10 minuta dok pečurke na omekšaju.
Servirajte tako da u standardnom humusu napravite udubljenje i sipajte propržen luk i pečurke.
4. Humus sa pečenim belim lukom i crvenim paprikama
Zapečeno u rerni:
2 velike crvene paprike
6 čenova belog luka
1 kašičica (5 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja
Ostali sastojci za blendiranje:
330 g kuvanih leblebija
3 kašike tahinija
sok od 1 limuna (2 kašike)
1 kašika vode
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašičice balzamičnog sirćeta
1/2 kašičice paprike u prahu
1/2 kašičice kajuna u prahu
1/2 kašičice soli
Dodatno začiniti po želji:
pečena paprika seckana na kockice
pečena leblebija
paprika u prahu
mleveni kim
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 200C. Premažite papriku i beli luk maslinovim uljem, stavite na papir za pečenje i pecite dok kora belog luka ne postane blago smeđa i mirisna, a paprika pečena (oko 25 min). Kada je pečeno, uklonite koru od belog luka.
Sve sastojke osim leblebija stavite u blender i izmiksajte dobro, a zatim dodajte leblebije i ponovo mešajte dok se ne postigne kremasta forma.
Po potrebi dodajte još tahinija ako volite kremastiji humus ili limuna za kiseliji ukus.
5. Humus sa karamelizovanim crnim lukom i balzamiko sirćetom
2 crna luka, isečena na kockice
1 kašika maslinovog ulja
330 g kuvanih leblebija
2 čena belog luka
4 kašike tahinija
4 kašike vode
sok od 1 i po limuna
1 kašika balzamiko sirćeta
1/2 kašičice paprike
1/4 kašičice kima
1/4 kašičice soli
Dodatno začiniti po želji:
karamelizovani luk
leblebije
paprika u prahu
mleveni kim
sveže ili sušeno bilje po izboru
Uputstvo:
Propržite iseckani crni luk u tiganju na jakoj temperaturi, po potrebi dodajte vode da ne zagori. Pržite oko 20 minuta, dok luk ne postane tamno smeđe boje i dovoljno karamelizovan.
Sve sastojke osim leblebija stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte leblebije i ponovo blendajte dok se ne postigne kremasta forma.
Po potrebi dodajte još tahinija ako volite kremastiji humus ili limuna za kiseliji ukus.
6. Maestralni kremasti humus
2 čena belog luka
sok od 1 limuna
4 kašike tahinija
1 kašika vode
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica balzamiko sirćeta
1 kašičica soja sosa ili tamari sosa
1 kašičica ljutog sosa po ukusu
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice paprike
330 g kuvanih leblebija
40 g semena suncokreta, natopljenog 2 sata ili preko noći (opciono)
Uputstvo:
Sve sastojke osim leblebija stavite u blender i izmiksajte, a zatim dodajte leblebije i ponovo blendajte dok se ne postigne kremasta forma.
Po potrebi dodajte još tahinija ako volite kremastiji humus ili limuna za kiseliji ukus.
7. Roze humus od pečene cvekle
2 srednje cvekle
400 g kuvanih leblebija
4 kašike vode
sok od 1 limuna
2 kašike tahinija
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
1/2 kašičice soli
Dodatno začiniti po želji:
avokado
kriške limuna
seme susama ili crnog susama
klice
pospite maslinovim uljem
Uputstvo:
Oljuštite repu i isecite na kriške debljine 1.5-2 cm i zapecite u rerni na 200C, oko 40-45 minuta. Proverite viljuškom da li je omekšala, ostavite da se ohladi.
Dodajte sve sastojke u blender dok se ne postigne kremasta forma.
Ukrasite, poslužite i uživajte!