sastojci

  • 400 ml mleka
  • prstohvat crnog čaja
  • zasladiti po želji
  • dodati začine

 

Prepare Time od 15 do 30 minuta

Indijci čaj najčešće piju začinjen mešavinom aromatičnih začina i kuvan u mleku. Reč masala u Indiji upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice. Indijske majke uvek imaju u kući mešavinu začina koju koriste za priremu čaja i drugih jela, a koju su same pripremile.
Recept koji vam ovde predstavljamo samo je jedna od zilion mogućih varijanti.


• sastojci:
400 ml mleka, prstohvat crnog čaj, zasladiti po želji, dodati začine (kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić, anis, crni biber, muskatni oraščić, ružine latice, kora pomorandže, vanila...)


• način pripreme:
Staviti oko 400 ml mleka da vri i dodati prstohvat crnog čaja, zasladiti po želji i dodati začine.
Obično se koristi punomasno kravlje mleko. Čaj treba da bude jak, crni čaj. Zaslađivač je po vašem izboru: neki smeđi šećer, med, pirinčani ili ječmeni slad... Što se mešavine začina tiče mi vam predlažemo da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić, anis, crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovo kombinacijom. Takođe, često se koristi i sveži đumbir.

Od začina, moguće je dodati još i muskatni oraščić, ružine latice, koru pomorandže, vanilu...  Takođe, možete prvo u vodi skuvati začine, pa im dodati čaj, kuvati još 3 do 10 minuta, pa na kraju dodati mleko i zasladiti.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.