Koren maslačka 80 g

Šifra: 0562001

 

208,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Za više informacija možete nas kontaktirati putem e-mail adrese prodaja@biospajz.rs
Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić
Zemlja porekla: Srbija
Pakovanje: 80 g

Koren maslačka (Taraxaci Radix) - kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.

• svojstva:
Latinski naziv i familija: Taraxacum oficinale Weber (Asteraceae).


Biljka je sa mlečnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvetovi su žuti, papus beo, koren je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: osušen list  i koren. Hemijski sastav : gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi.

 

Primena: kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva.  Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.  

Takođe se koriste: sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.

Ograničenja u upotrebi: Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.  

 


• način upotrebe:

Kafenu kašiku korena maslačka preliti šoljom (200 ml) hladne vode, poklopiti, zagrejati do ključanja i kratko prokuvati. Ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Maslačak (Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37 Instituta Josif Pančić.


pakovanje od 80 g
zemlja porekla: Srbija
*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR