sastojci

Prepare Time

•sastav:
Šolja geršle, šolja kukuruza šećerca. malo soli, umeboši sirće

način pripreme:
Isperite i potopite preko noći šolju ječma u 2 šolje vode. Stavite ječam s vodom od natapanja sutradan da se kuva, pa kada provri dodajte prstohvat morske soli, smanjite plamen i postavite difuzor ispod šerpe (ako kuvate na plinu, kao što valja). Kuvajte poklopljeno i bez mešanja oko 1 sat. Kada je voda skoro potpuno isparila, dodajte šolju zrna kukuruza šećerca (najbolje svežeg, a ako nema onda odmrznutog).
Poklopite, kuvajte tako kukuruz šećerac preko ječma, u njegovoj pari, oko 5 – 10 minuta. Tek sad izmešajte ječam i pirinač, prelijte sa vrlo malo umeboši sirćeta, da bi jelo dobilo sočan i slaniji ukus. Servirajte, po želji  ukrašeno po povrćem.

savet:
Ječam i kukuruz su jin žitarice, idealne za vrele letnje dane, jer rashlađuju. Koristite svež kukuruz šećerac čim stigne na pijace. Skinite nožem zrna sa klipa i kuvajte ih samostalno, oko 3-5 minuta, ili ih dodajte pred kraj kuvanja pirinču ili ječmu, kao u ovom receptu.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.