Hladno ceđeno nerafinisano konopljino ulje 250 ml

Šifra: 3002008

 

663,00 RSD

Proizvod nije dostupan

Za dostupnost proizvoda i više informacija možete nas kontaktirati putem e-mail adrese internetprodavnica@biospajz.rs
Robna marka: Granum
Zemlja porekla: Srbija
Pakovanje: 250 ml

• sastojci:
Ulje semena konoplje 100%.
Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.


• energetske i hranljive vrednosti:
Energetske vrednosti 3737kJ/893kcal
Proteini 0 g, ugljeni hidrati 0 g, masti 99.25 g, zasićene masti 10.54 g, mononezasićene masti 12.88 g, polinezasićene masti 75.69 g.


• svojstva:
Konopljino ulje komanije Suncokret dobijeno je postupkom hladnog ceđenja neoljuštenog semena konoplje. Zelenkasto žute je boje, a ukusom podseća na orašaste plodove.
Biljka konoplja (Cannabis sativa L), poznata i kao industrijska konoplja, se smatra prvom biljkom koju je čovek ikad zasadio i korišćena je u Kini pre najmanje 10.000 godina. Lekovitost ove biljke je poznata hiljadama godina, a u istočnjačkoj medicini važi za jednu od najlekovitijih. Seme konoplje se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Konopljino seme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje čovekov organizam ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ulje semena konoplje dobija se postupkom hladnog ceđenja bez naknadnih postupaka prečišćavanja (rafinacije) čime zadržava sve sastojke i lekovite osobine semena. Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, omega 3 i 6, u najboljem odnosu (1:3). Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline ulaze u sastav ćelija mnogih organa, a najviše mozga. Omega masne kiseline potrebne su i za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmerov sindrom i opsesivno-kompulzivni poremećaji ukazuju na nedostatak, pre svega, omega 3 masne kiseline kod bolesnika.

Od kako je ukinuta zabrana na gajenje vrsta konoplje koje nemaju visoki sadržaj psihoaktivnih materija, ulje konoplje je na Zapadu postalo jako popularno, ne samo u ishrani, već i u kozmetičkoj industriji. Kao i sva hladno ceđena ulja blagotvorno deluje na kožu. Radi lakše apsorpcije najbolje ga je naneti na vlažnu kožu. Konopljino ulje povoljno utiče i na rast i kvalitet kose. Najbolje ga je utrljati u kosu i glavu najmanje sat vremena pre pranja. Zatim oprati i isprati kosu kao i obično.
Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama. Smatra se da najmanje jedna kašika ulja zrna konoplje dnevno pozitivno utiče na mentalno zdravlje, otklanja osećaj umora i pozitivno utiče na opšte stanje organizma.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje  u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Blagotvorno dejstvo konopljinog ulja je mnogostruko: spušta trigliceride , reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola, reguliše visok krvni pritisak, spušta visoke nivoe lipoproteina, povećava imunitet, ubrzava zarastanje rana, smanjuje upale, smanjuje zadržavanje vode u organizmu, ublažava artritis, ublažava PMS, koristi se za negu kože i kose.


• način upotreba:

Ulje od konoplje treba isključivo koristiti nezagrejano. Visoke temperature razgrađuju  masne kiseline. Može se koristiti u salatama, u sokovima, ili jednostavno piti na kašiku. U terapeutske svrhe preporučena doza je  4-5 supenih kašika dnevno u toku 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2 kašike. Za pospešivanje zdravlja 1-2 supene kašike dnevno. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulje bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja, meso) radi lakše apsorpcije. Dr Johana Budvig preporučuje uzimanje ulja bogatih omega 3 masnim kiselinama sa mladim sirom.

• iskustva korisnika:

„ Već 8 godina patim od problema izazvanih uvrnutom žučnom kesom. Kad god bih pojela nešto masnije, ili bih povraćala ili dobila proliv. Doktor mi je objasnio da se to dešava zbog naglog izlivanja žuči, i prepisao lekove koji su mi donekle pomogli. Onda sam od poznanice, koja ima isti problem, čula da pije konopljino ulje i da joj je mnogo bolje. Ja sam počela da pijem po jednu kafenu kašičicu dnevno i od tada gotovo da nemam više smetnji.”
T.R., Bački vinogradi

„Konopljino ulje sam počela da pijem zbog problema sa žuči koje sam dugo godina imala. Pila sam jednu supenu kašiku dnevno i već posle nekoliko dana osećala se bolje. 2 meseca kasnije otišla sam na redovnu kontrolu krvi. Na moje veliko iznenađenje holesterol mi je pao sa 10,8 na 7,4. Nisam imala čemu to da pripišem, osim konopljinom ulju i zato sam nastavila redovno da ga pijem.“
G.R., Subotica

• za one koji žele da znaju više:
Ovaj proizvod pravi se od industrijske konoplje, ne od marihuane. Zakonska regulativa u Republici Srbiji još uvek zabranjuje svaku upotrebu marihuane. U svetu je u nekim zemljama marihuana legalizovana, a u nekim zemljama je legalizovana samo njena medicinska upotreba. U Srbiji je još uvek jedino dozvoljeno koristiti i prodavati prozvode koji se prave od industrijske konoplje, ne i od marihuane.
                                                                                   
pakovanje od 250 ml
zemlja porekla: Srbija

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.