Sastojci

Prepare Time

Ako ste se tokom protekle godine venčali i ako je danas 22. mart (Mladenci), trenutak je da zasučete rukave i zamesite slatke mladenčiće. Recept za ove starinske kolačiće može biti sasvim jednostavan ili nešto raskošniji. Sve ima svoje čari. U svakom slučaju za Mladence bračni par otvara vrata svog doma, prima goste i dobija poklone. Mladenčići simbolizuju ljubav, srećan i sladak život u dobru i u zlu.

Pravoslavni hrišćani na ovaj dan se sećaju svetih Četrdeset mučenika Sevastijskih.

Jednostavni recept (posni):
sastojci: kašičica soli, kašičica šećera, 2 kesice kvasca, 5 kašika ulja, 500 ml vode, 1 kg brašna.

Mirisni recept:
sastojci: 100 gr oraha, 400 gr brašna, 50 gr šećera, 2 kašičice praška za pecivo, rendana korica limuna, kašičica cimeta, med.

način pripreme:
U posudi promešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, koricu limuna i orahe mlevene.
Dodajte vode, onliko koliko je potrebno da se umesi meko testo i mesite dok se svi sastojci fino ne sjedine. Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da naraste. Kada je naraslo, premesite testo i razvijte ga te vadite modlicom 40 kolačića, a ukoliko vam preostane još testa od njega napravite neki oblik koji volite (pogaču, pletenicu, srce, žito...). Mladenčiće pecite dvadesetak minuta na 180-200 stepeni. Kada su pečeni, još tople mladenčiće premažite medom.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.