• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Veleprodaja
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Crno pšenično brašno (organski proizvod) 1 kg Naše dobro
Bio Spajz/
Crno pšenično brašno (organski proizvod) 1 kg Naše dobro
    Šifra: 201054

    Crno pšenično brašno (organski proizvod) 1 kg Naše dobro

    214 RSDkom

    Robna marka: Naše dobro Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: kg

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    349.14
    energetska Vrednost KJ
    1461.78
    masti
    2.02g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    --
    ugljeni hidrati
    72.75g
    - šećeri
    --
    vlakna
    --
    proteini
    9.99g

    o proizvodu

    Crno pšenično brašno, tip 1100 (organski proizvod).

    svojstva

    Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne. Po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo…). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniju sredinu, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba. Pšenično brašno bogato je mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, hlor i kalijum. Protein gluten odgovoran je za oblikovanje strukture testa. Vitamini su u brašnu zastupljeni u vrlo malim količinama, a najviše ima vitamina B grupe.

    sastojci

    Tip 1100 organsko brašno.
    Sadržaj/količina vode: do 15 %, sadržaj/količina pepela: do 2.5 %, stepen/kiselosti: do 4
    Alergen info: Sadrži pšenični gluten.

    način pripreme

    Beskvasni pivski hleb
    Sastojci: 500 g pšeničnog crnog brašna tip 1100, 1 prašak za pecivo, ½ kašičice soli, ½ kašičice kima za smesu i još malo za posipanje, „na vrh noža“ tucane slatke paprike, 2.5 dl piva (po izboru), 30 g rastopljenog maslaca, krupne soli po ukusu.
    U brašno dodamo prašak za pecivo, so, kim, papriku, 2/3 rastopljenog maslaca (20 g). Sastojke pomešamo. Smesu mesimo, uz postepeno dodavanje piva, tako da testo postane glatko. Formiramo veknicu, premažemo je rastopljenim maslacem i pospemo kimom i solju. Veknicu odmah pečemo u rerni na 240 stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni. Prijatno!

    za one koje žele da znaju više

    Koja je razlika između integralnog i crnog brašna?
    Integralno brašno se proizvodi mlevenjem celog, integralnog zrna pšenice (ovojnica i klica), a crno brašno ima nešto manje, oko 80 -90 % sastojaka zrna.
    Što brašno ima više pepela u sebi to je tamnije. Pepeo u brašnu je u stvari način kako se izražava količina mineralnih tvari koje se u njemu nalaze. Ne radi se o nekom stvarnom pepelu koje se stavlja ili dospeva u brašno.

    Određivanje količine pepela se radi tako da se mala količina brašna zapali i pusti da izgori do kraja. Što više pepela ostane to je više minerala u brašnu. Ti minerali i daju tamniju boju brašnu. Prema količini pepela se može onako ugrubo odrediti količina minerala i vlakana u brašnu.
    Zato su brašna kojima je uklonjena ovojnica belja, od onih kojima nije.

    Online kupovina

    Ostale stranice

      Bio Špajz - sva prava zadržana © 2021