• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Raženo crno brašno Tip 1250 (organski proizvod) 1 kg Naše dobro
Bio Spajz/
Raženo crno brašno Tip 1250 (organski proizvod) 1 kg Naše dobro
    Šifra: 201055

    Raženo crno brašno Tip 1250 (organski proizvod) 1 kg Naše dobro

    245 RSDkom

    Robna marka: Naše dobro Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: kg

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    344.80
    energetska Vrednost KJ
    1443.94
    masti
    1.72g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    --
    ugljeni hidrati
    75.52g
    - šećeri
    --
    vlakna
    --
    proteini
    6.83g

    o proizvodu

    Raženo brašno mleveno na kamenu.

    svojstva

    Raženo crno organsko brašno sadrži mekinje i klice u brašnu i to je ono što ga razlikuje od svetlog raženog brašna. Raž od svih žitarica sadrži najviše dijetetskih vlakana i odlična je žitarica za dijetu jer manja količina više zasićuje. Raženo brašno od vitamina ima najviše tiamina, odnosno vitamina B1 (21% dnevne potrebe) i niacina, zatim riboflavina, folata i vitamina B6. Od minerala raž sadrži mangan – u 100 grama se nalazi više nego dovoljna dnevna količina, selen, fosfor, magnezijum, cink, bakar, a ima i gvožđa. Raž ima relativno visok sadržaj proteina za žitaricu: 30% u sto grama. Raž sadrži gluten.

    Raž pomaže u mršavljenju (ražani hleb više zasićuje), prevenira pojavu kamena u žuči, preporučuje se dijabetičarima i ljudima s čirem na želucu, snižava holesterol i čuva zdravlje srca, ima protivupalno dejstvo i bori se protiv slobodnih radikala, pospešuje probavu i hormonalni rad.

    Sadržaj vode: do 15 %. Sadržaj pepela: do 1.3 %. Stepen kiselosti: do 4.0.

    način pripreme

    Raženo - pšenični crni hleb sa origanom

    Sastojci: 250 g ražanog crnog brašna tip 1250, 500 g pšeničnog integralnog brašna, 3 dl vode, 15 g kvasca, 2 kašičice origana, 2 kašičice susama, 1 kašičica soli.
    ​Pomešamo sastojke. Dodamo vodu i mesimo testo, dok ne postane glatko i bez grudvica. Sačekamo da testo naraste; zatim ga premesimo. Oblikujemo veknu ili nekoliko veknica. Sačekamo da testo dodatno naraste i pečemo, u prethodno zagrejanoj pećnici, na 240 stepeni oko 30 min. Uzdravlje!