• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Veleprodaja
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Tamari soja sos 200 ml Mitoku
    Šifra: 1521001

    Tamari soja sos 200 ml Mitoku

    undefined RSDkom

    Robna marka: Mitoku Zemlja porekla: Japan Pakovanje: ml

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    84
    energetska Vrednost KJ
    351
    masti
    0.3g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0g
    ugljeni hidrati
    8.6g
    - šećeri
    0g
    vlakna
    --
    proteini
    11.6g

    o proizvodu

    Tamari sos kompanije Mitoku je proizvod zanatske radionice Minimaguri Aoki Jaemon. To je taman, ukusom bogat soja sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos vrhunskog kvaliteta i divnog ukusa.

    svojstva

    Enzimi koji deluju u procesu fermentacije stvaraju ugodan miris i ukus a uz to omogućavaju sistemu za varenje da lakše razloži skrob, proteine, mlečne šečere i ako izvrši neophodne hemijske procese za što bolju apsorpciju hrane. Rezultat je poboljšana krvna slika i poboljšano opšte stanje organizma. Ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.

    Začini, začini... Bez njih je teško zamisliti svakodnevnu ishranu, jer šta bi indijska jela bila bez karija, meksička hrana bez čilija, a makrobiotika bez tamari i šoju sosa. Začini i ukrasi veoma su važni u uravnoteženju obroka kao celine. Oni daju boju i ulepšavaju, stimulišu ukus i dopuštaju nam slobodu u prilagođavanje svakog jela za sebe. Ako niste znali, začini se mogu upotrebljavati i u lečenju.

    sastojci

    Soja, izvorska voda i morska so.

    način primene

    Tamari se koristi pri kuvanju i daje jelu divan slankast ukus koji posebno vole deca. Kako je proces proizvodnje tamarija dugotrajan i skup, proizvod koji se na kraju dobija je koncentrovan i dragocen i pri primeni dovoljno je koristiti male količine. Za razliku od šoju sosa koji deo ukusa duguje alkoholima koji se procesom fermentacije prirodno oslobađaju iz žita, ukus tamri sos potiče iz obilja amino kiselina koje se izdvajaju iz proteina soje. Amino kiseline ne isparavaju kao alkoholi tako da je tamari sos pogodan za sva duža kuvanja.

    za one koje žele da znaju više

    O tradicionalnom načinu proizvodnje Mitoku tamarija
    Tamari i šoju su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje. Fermentisani prehrambeni proizvodi su namirnice u čijem je sastavu barem jedna komponenta bila podvrgnuta delovanju mikroorganizama. Osim delovanja mikroba u fermentaciju se uključuju i procesi razlaganja tvari. Ukoliko su namirnice ispravne, a kulture za fermentaciju čiste tada su dobijeni proizvodi lako pro avljivi i visokovredni. Fermetacija tamari i šoju sosa traje od jedne do dve godine na normalnoj temperaturi u drvenim bačvama, a vrsta plesni koja se koristi za taj proces je Aspergillus oryzae (ista plesan koristi se i pri dobijanju miso pasta i sakea).

    Mnogi komercijalni sojini umaci nisu proizvedeni po tradicionalnom receptu, već se dobijaju ubrzanom metodom, bez ikakve fermentacije. Sojini sosovi kompanije Mitoku proizvedeni su izvornom japanskom metodom, prirodno su fermentisali i nemaju hemijskih dodataka. Bogati su proteinima, mineralima i B vitaminima.Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tokom nekoliko dugih meseci u prisustvu milliona mikroorganizama u prirodnom okruženju. S obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača.

    Da ne bi došlo da stvaranja gljivica, nakon otvaranja flaše tamari sosa, neki proizvođači u tamari dodaju etil alkohol. U Mitoku Jaemon (Yaemon) tamari sosu nema dodatog etil alkohola. U ovaj tamri sos dodaje se mala količina skupocenog Mikava (Mikawa) mirina, koji se proizvodi jednako preciznom, dugotrajnom tradicionalom metodom kao i ovaj cenjeni tamari sos. Dodavanje ovog mirina ne samo da sprečava razvoj gljivica, već i obogaćuje aromu.

    Online kupovina

    Ostale stranice

      Bio Špajz - sva prava zadržana © 2021