• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Veleprodaja
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Hladno ceđeno susamovo svetlo ulje 250 ml Granum
Bio Spajz/
Hladno ceđeno susamovo svetlo ulje 250 ml Granum
    Šifra: 2010002

    Hladno ceđeno susamovo svetlo ulje 250 ml Granum

    undefined RSDkom

    Robna marka: Granum Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    893
    energetska Vrednost KJ
    3734
    masti
    99.17 g
    - mononezasićene masti
    38.08 g
    - polinezasićene masti
    45.35g
    - zasićene masti
    15.87 g
    ugljeni hidrati
    --
    - šećeri
    --
    vlakna
    --
    proteini
    --

    o proizvodu

    Ovo višestruko nagrađivano hladno presovano nerafinisano jestivno biljno ulje proizvodi se mehaničkim ceđenjem sirovih semenki susama. Sadrži veliku količinu tokoferola, vitamina E, esencijalnih masnih kiselina. Odlikuje se i visokom održivošću. Ne sadrži holesterole niti veštačke dodatke. Spada među najstabilnija ulja.

    svojstva

    Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
    Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i  B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
    Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
    Zašto nerafinisano?

    Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je  prijatnog mirisa u ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
    Zašto hladno presovano?

    Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje  potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

    Blagotvorno dejstvo susamovog ulja je mnogostruko:
    snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II snižava nivo holesterola
    blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega
    pomaže u regulisanju krvnog pritiska
    blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
    pomaže kod zarastanja rana
    regeneriše kožu i kosu
    jača imunitet
    podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova
    pomaže u lečenju akni

    Susamovo seme je alergen.

    sastojci

    Ulje susamovog semena 100%.

    način primene

    Koristi se za svakodnevno kuvanje, spravljanje salata, namaza, umaka...
    Zbog svojih osobina koristi se i u kozmetici, za masažu, a u ajurvedskoj medicini za lečenje.
    U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a  može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
    U kozmetici: Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije.

    Online kupovina

    Ostale stranice

      Bio Špajz - sva prava zadržana © 2021