• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Veleprodaja
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kari
    Šifra: 3812001

    Kari

    undefined RSDkg

    +
    Robna marka: Zemlja porekla: Indija Pakovanje:

    svojstva

    Kari poseduje protivupalna svojstva, dobar je antioksidant, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti. Antoksidanti štite neurone i pomažu onima koji imaju umerenu demenciju da očuvaju svoje kognitivne funkcije. ”Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti“ (smatra naučnik Ce Pin).

    sastojci

    Kari - mešavina začina.

    način primene

    Kari madras možete koristiti kao dodatak raznim jelima, a mi Vam predlažemo jedan od klasičnih indijskih načina primene ovog veoma zastupljenog začina:
    Pola kilograma povrća, malo soli i dve do tri kašičice Madras karija dobro promešajte i ostavite da odstoji petnestak minuta.
    Ispržite dva crna luka i zelene ljute papričice, dodajte i tri do četiri kašike gija (prečišćenog maslaca).
    Izmešajte povrće i isprženi luk te dodajte malo kokosovog mleka ili vode. Nastavite da kuvate na tihoj vatri dok sve nije skuvano. Poslužite toplo. Prijatno!

    za one koje žele da znaju više

    Kari je indijska mešavina začina popularna u celom svetu. Tamno žute boje je, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa. Glavni sastojak je tamno žuti prah ,,žutog korena''  - kurkume.

    Koren kurkume se kuva, suši, oguli mu se koža, zatim se melje u prah. Pored kurkume u sastav karija ulaze još i: kardamon, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskat, klinčići, biber, cimet.

    U Indiji domaćice pripremaju same ovaj začin prema ukusima članova porodice, na zapadu ovaj začin dobijamo gotov. Kari može imati brojne varijacije, može biti blaži ili ljući. U radnjama se najčešće nalaze blage varijante ovog začina.

    Online kupovina

    Ostale stranice

      Bio Špajz - sva prava zadržana © 2021