• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kurkuma u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana
Bio Spajz/
Kurkuma u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana
    Šifra: 3814008

    Kurkuma u prahu (organski proizvod) 100 g Superhrana

    340 RSDkom

    Robna marka: Superhrana Zemlja porekla: Šri Lanka Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    354
    energetska Vrednost KJ
    1481
    masti
    10g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    3.1g
    ugljeni hidrati
    65g
    - šećeri
    3.2g
    vlakna
    21g
    proteini
    8g
    Natrijum
    38g

    svojstva

    Kurkuma poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.

    Ublažava artritis
    Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, koje je nekad i jače od komercijalnih lekova protiv upala.

    Sprečava bolesti srca
    Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.

    Pomaže kod upale debelog creva
    Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

    Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.

    Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
    Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide.

    sastojci

    Organska kurkuma u prahu.

    način primene

    Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva.

    Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.

    Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak. Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.