• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea
Bio Spajz/
Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea
    Šifra: 4518004

    Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea

    436 RSDkom

    Robna marka: La Bio idea Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    109
    energetska Vrednost KJ
    458
    masti
    1.7g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.2g
    ugljeni hidrati
    14.2g
    - šećeri
    0.2g
    vlakna
    4.6g
    proteini
    6.9g

    o proizvodu

    Naut je mahunarka bogata proteinima i može se u ishrani koristiti na razne načine, iako je najpopularnije jelo koje se sa njime priprema - namaz humus. Međutim, da bismo pripremili sva ta divna jela sa nautom, treba nam dosta vremena jer se mahunarka pre kuvanja natapa, a samo kuvanje može prilično da potraje. A nekako, baš nam vremena najviše i nedostaje. I poželimo humus, ali odmah. Onaj domaći, koji pravimo baš po svom ukusu. Pa se setimo da negde u kuhinji imamo konzervu sa organskim nautom uz pomoć koje možemo smutiti svoj namaz očas posla. Ili možda imate salatu koju želite pojesti za obrok, ali ste zaključili da vam fali još nešto što će vas duže činiti sitim. Ponovo, kuvani naut pri ruci će odlično poslužiti. I još jedan savet: vodu koju ocedite ne bacajte! Možete je iskoristiti u receptima kao zamenu za mleko ili puter, a da se ukus i tekstura krajnjeg proizvoda bitno ne promene. Takođe ovu tečnost možete iskoristiti i kao zamenu za jaja u receptima. Tri supene kašike zameniće jedno celo jaje, a dve kašike jedno belance. Probajte!

    svojstva

    Barena sterilisana leblebija u konzervi - obrok ili humus za čas. Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.
    Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
    Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.

    sastojci

    Leblebije, voda, morska so.