• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Posebna ishrana
/
Alge Nori 10 listova Bio Špajz
    Šifra: 1522016

    Alge Nori 10 listova Bio Špajz

    290 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Kina Pakovanje: kom

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    188
    energetska Vrednost KJ
    787
    masti
    4.8g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0g
    ugljeni hidrati
    44.3g
    - šećeri
    0g
    vlakna
    --
    proteini
    41.4g

    o proizvodu

    Nori alge su verovatno napoznatija vrsta algi na svetu. Svoju popularnost duguju ugodnom, slatkastom ukusu kao i cenjenosti sušija, jer se upravo listovima nori algi listovi omotavaju suši loptice od pirinča, povrća ili ribe. Nori se ubrajaju u porodicu crvenih algi i jedne su od malobrojnih morskih algi koje se i uzgajaju.

    svojstva

    Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visoki sadržaj kvalitetnih belančevina (dvaput više od iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3), kao i cijanokobalaminom (vitamin B12) koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrčenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

    sastojci

    Alge nori 100 %.

    način primene

    Listove nori alge pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost ipak je neophodno blago ih termički obraditi: uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).
    Nori alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.
    Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.

    za one koje žele da znaju više

    Bez obzira da li vaša svakodnevna ishrana sadrži alge ili ne, malo je verovatno da niste čuli za čuveno japansko jelo suši. Upravo je ovo jelo, koje se danas služi u restoranima širom sveta, proslavilo nori algu.
    Mada su se u početku naravno koristile samo divlje nori alge, one se već 300 godina uspešno uzgajaju u Japanu. Mreže ispletene od konopaca se zatežu između dugih bambusovih štapova (stubova) pobodenih u dno zaliva. Za vreme dugih zimskih meseci, nori polako rastu, dok ne pokriju celu mrežu. Mreže su tako postavljene da alge ostaju iznad nivoa vode za vreme oseke, kako bi imale što više sunca u periodu rasta.
    Tokom januara i februara, ove nežne alge se ručno beru, a zatim se na obali ispiraju, najpre morskom, a zatim i slatkom vodom, nakon čega se postavljaju na ramove od bambusa, kako bi se polako prirodno osušile. Poput mnogih vrsta hrane u Japanu, nori alge su dostupne u više klasa. ,Sendai Select’ japanske firme Mitoku nalaze se u samom svetskom vrhu kvaliteta.
    U Evropi se nori alge tradicionalno beru divlje. U Škotskoj su poznate kao ,laver', a u Irskoj kao ,sloke'.