• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Bela imela 80 g IPLB Josif Pančić
  Šifra: 1524027

  Bela imela 80 g IPLB Josif Pančić

  245 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Koristi se za snižavanje povišenog krvnog pritiska, kod reume i kao pomoćno sredstvo u terapiji tumora.

  svojstva

  Preporučuje protiv histeričnih napada, a daje se u obliku raznih preparata, sama ili ulazi u sastav drugih lekova.
  Imela reguliše krvni pritisak (sadrži sastojke koji regulišu krvni pritisak; kao i glog, imela sniženi krvni pritisak povišuje, a povišen snižava).  Premoreno srce se odmara i prestaju sve nuspojave kod poremećenog pritiska (valunzi, zujanje u ušima, vrtoglavica, smetnje sa vidom). Pomaže kod ateroskleroze. 
  Pospešuje rad čitavog limfnog sistema u organizmu te zato pomaže razmenu materija u njemu. Deluje preventivno kod skleroze i moždanog udara. Čisti krv.
  Kod poremećaja hormonalnog sistema takode je vrlo efikasna.
  Bolesnici sa hroničnim poremećajem metabolizma trebalo bi da uzimaju čaj od imele svakodnevno u toku šest meseci.
  Ako hladan čaj ušmrcemo u nos, zaustavlja se krvarenje nosa.

  način pripreme

  Jednu kafenu kašiku imele (Visci albi herba conc.) uveče preliti šoljom (200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana na gutljaje bez šećera. Imelu treba uzimati kratko vreme, sa prekidima.

  za one koje žele da znaju više

  Sinonimi: amelje, veska, visk, višće, lepak, mela, melina, melje, omela, omelj, himela, hmelina, hrastova imela.
  Opis biljke: Imela je mali, vrlo razgranat i uvek zelen grm visine do 1 m. Stabljika je zeleno-žućkasta, drvenasta, obla i dihotomski se grana. Listovi su debeli, kožasti, zeleno-žućkasti, sedeći, po rubovima celi i imaju 3-5 nerava. Imela ima odvojene muške i ženske cvetove. Plod je bela, okrugla, sočna, prozirna bobica puna lepljive mase. Cveta od marta do maja, a plod donosi od avgusta do novembra. Utvrđeno je da hemijski sastav i lekovitost zavise i od drveta domaćina na kome imela živi. Kao polu parazit živi na raznom belogoričnom i crnogoričnom drveću.
  Plod imele je otrovan dok su drška i list lekoviti. Od početka oktobra do kraja decembra beru se i suše listovi i tanje drške. Sledeći period branja je od marta do aprila (u ostalim mesecima biljka nema lekovito svojstvo).