• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Čaj trava iva 80 g IPLB Dr Josif Pančić
  Šifra: 502024

  Čaj trava iva 80 g IPLB Dr Josif Pančić

  192 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Trava iva koristi se kao gorko sredstvo za podsticanje apetita, olakšanje varenja i lučenja žuči i kao sredstvo za jačanje.

  svojstva

  Latinski naziv i familija Teucrium montanum L. (lamiaceae)

  Biljka je u obliku niskog žbuna sa poleglim stabljikama, linearno-lancetastih po obodu celih listova, blago povijenih ka naličju. Listovi su na naličju prekriveni beličastim maljama. Cvetovi su grupisani u cvasti, na kratkim drškama, žućkaste krunice. Raste na suvim kečnjačkim kamenjarima i padinama brdsko-planinskog područja Južne Evrope i Male Azije. 

  Kao lekoviti deo biljke koristi se : osušen nadzemni deo biljke (Teucrii montani herba). Herba trave ive sadrži flavonoide, gorke materije, tanine i etarsko ulje.

  Koristi se kao gorko sredstvo za podsticanje apetita, olakšanje varenja i lučenja žuči i kao sredstvo za jačanje. U narodnoj medicini koriste se i kod bolesti organa za varenje i disajnih organa.

  način pripreme

  Jednu kafenu kašičicu herbe trave ive preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

  za one koje žele da znaju više

  U narodu je veoma poznata i poslovica kojom se upućuje na ivu kao veom dragocenu i moćnu biljku: ,,Trava iva, od mrtva pravi živa''.