• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Devičansko susamovo tamno ulje 250 ml Granum
  Šifra: 2010003

  Devičansko susamovo tamno ulje 250 ml Granum

  756 RSDkom

  Robna marka: Granum Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  889
  energetska Vrednost KJ
  3719
  masti
  98.77g
  - mononezasićene masti
  41.96g
  - polinezasićene masti
  41.06g
  - zasićene masti
  16.86g
  ugljeni hidrati
  --
  - šećeri
  --
  vlakna
  --
  proteini
  --

  o proizvodu

  Ovo višestruko nagrađivano nerafinisano presovano devičansko susamovo tamno ulje dobija je ceđenjem prženih semenki susama na hidrauličnoj presi. Bogato je tokoferolima, vitaminom E, lecitinom... Odlikuju ga raskošan ukus i miris. Proizvodi se na tradicionalan način, tehnikama i mašinama koje su preko 100 godina stare. Smatra se najstabilnijim uljem i izuzetno je cenjeno u makrobiotici.

  svojstva

  Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
  Tamno susamovo ulje je nerafinisano, devičansko ulje od pečenih semenki susama. Devičansko nerafinisano susamovo ulje zadržava sve zdrave sastojke kojima susamovo seme prirodno obiluje. Razlikuje se od svetlog susamovog ulja po tome što se seme pre ceđenja blago prepeče. Otuda mu tamnija boja i bogatiji ukus i aroma. Sadrži esencijalne masne kiseline, E vitamin, i veliku količinu lecitina koje su u ulju nalazi u vidu lake sluzi a ulju daje izuzetnu stabilnost. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog visoke postojanosti, tako i zbog ukusa.
  Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja i neophodne su za normalno funkcionisanje mnogih organa. Bogat je izvor vitamina E i  B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom. Brojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva, i sprečavaju sušenje. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane.

  Zašto nerafinisano?
  Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je  prijatnog mirisa I ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

  Zašto devičansko?
  Devičansko ulje, kao i hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Razlika je u tome što se kod devičanskih ulja, seme pre ceđenja termički obrađuje. Ovim postupkom se obezbeđuje veća stabilnost ulja, kao i bogatiji ukus.

  Blagotvorno dejstvo susamovog ulja je mnogostruko:
  snižava nivo holesterola
  blagotvorno deluje na rad srca i bubrega
  pomaže u regulisanju krvnog pritiska
  blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
  pomaže kod zarastanja rana
  regeneriše kožu i kosu

  sastojci

  Ulje pečenog semena susama 100%.
  Alergeni: Susamovo seme je alergen.

  način primene

  Može se koristiti kako za prženje, pečenje i brzo dinstanje, tako i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.

  za one koje žele da znaju više

  Ovo ulje je osvajač pehara i dobinik dve zlatne medalje za kvalitet na 62. i 63. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom sadu.
  Proizvodi Suncokreta iz Hajdukova osvojili su pehar, veliku zlatnu medalju i 18 medalja za kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i Novom Sadu i dobitnik su Soil Assosiation Organic Food Award 2006 prestižne nagrade Velike Britanije u oblasti organskih proizvoda.