• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Lekoviti dodaci
/
Kantarionovo ulje 200 ml Rajska bašta
Bio Spajz/
Kantarionovo ulje 200 ml Rajska bašta
  Šifra: 1413030

  Kantarionovo ulje 200 ml Rajska bašta

  570 RSDkom

  Robna marka: Rajska bašta Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  877.6
  energetska Vrednost KJ
  3686
  masti
  99.62g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  15.64g
  ugljeni hidrati
  <0.1g
  - šećeri
  <0.1g
  vlakna
  --
  proteini
  <0.1g

  svojstva

  Kantarion je tradicionalni vidar. Sa viševekovnim sećanjem i autoritetom trajanja, on preskače sve barijere i u današnjem duhu vremena dokazuje da je apsolut lečenja u srpskoj narodnoj medicini. Uvek je dostupan i uvek se nesebično daje ljudima, potvrđujući tako svoju ulogu velikog iscelitelja. Kombinacija sa maslinovim uljem stvara auru dobrih vibracija, koja imunološko stanje organizma podiže na optimalni nivo.

  Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antiviralnim dejstvima. Takođe se upotrebljava (dva puta dnevno po jedna kašičica) kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu (smanjuje bol kod njihovog zarastanja), za poremećaje varenja (sprečava grčeve, olakšava nadimanje i želudačne tegobe, stimuliše lučenje želudačnih sokova i olakšanja varenje).

  Poslednjih godina kantarion postaje sve češći izbor i u borbi protiv depresije, a postoje i brojna naučna istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. U poređenju sa antidepresivima, kantarion je jednako efikasan, a pokazuje i manje neželjenih dejstava. Uostalom, on je u Nemačkoj već odobren kao lek za upotrebu kod blagih i umerenih depresija, a priznat je i od strane Svetske zdravstvene organizacije. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice dnevno (ujutru) 40 dana. Na taj način se koristi i kod poremećaja raspoloženja u menopauzi, noćnog mokrenja, strahova, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se u toku zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti). Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficiens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. Za probleme sa cistama i miomima savetuje se uzimanje jedne kašike 3 puta dnevno pre jela. Koristiti 21 dan, a zatim pauzirati 21 dan. Primenjivati na taj način sve dok bolest ne prođe. Za tretman bakterija i gljivica, preporučuje se uzimanje jedne kašičice jednom dnevno pre jela.

  Ulje kantariona se tradicionalno primenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda kože (otoka, posekotina, podliva). Takođe se koristi i kod upalnih procesa na koži (opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo) tako što se na bolnim i/ili oštećenim mestima maže u tankom sloju.
  Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion deluje i kod nesanice.

  Pošto sadrži fotosenzitivne komponente, treba voditi računa o mogućnosti razvoja reakcija kod osetljivih osoba, jer povećava mogućnost nastanka opekotina, naročito u letnjim mesecima. Kantarion ne treba koristiti u trudnoći i dojenju, jer ne postoje podaci o upotrebi u tim stanjima.
  Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka. Takođe, pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona, neophodan je i dodatni vid zaštite u cilju sprečavanja trudnoće.
  Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva, tj. povećava nivo serotonina u mozgu.

  Isto tako, smanjuje dejstvo lekova za regulaciju holesterola, kao i koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa, pa bi trebalo prestati sa korišćenjem izvestan period pre operacije.
  U narodu je poznato da su bake uvek sušile kantarion, stavljale ga u staklene bočice sa uljem, ostavljajući ih na prozorskom oknu osunčane strane kuće na par sedmica, verujući da će im sinteza kantariona, ulja i sunca osigurati zdravu godinu.

  sastojci

  Hladno presovano i nerafinisano maslinovo ulje, cvet kantariona (Hypericum pefroratum).

  napomena

  Mnoge komponente su osetljive na dejstvo svetlosti, vlage i toplote, pa je vrlo bitno da se preparati na bazi kantariona čuvaju na tamnom i hladnom mestu.