• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kokosov šećer (organski proizvod) 100 g For Natura
Bio Spajz/
Kokosov šećer (organski proizvod) 100 g For Natura
  Šifra: 3502004

  Kokosov šećer (organski proizvod) 100 g For Natura

  160 RSDkom

  Robna marka: For Natura Zemlja porekla: Indonezija Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  384
  energetska Vrednost KJ
  1606
  masti
  0g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  --
  ugljeni hidrati
  95.01g
  - šećeri
  --
  vlakna
  --
  proteini
  0.97g

  o proizvodu

  Kokosov šećer je sličan smeđem šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera sa osećajem ukusa karamela i meke kremaste teksture koja se topi u ustima. Istovremeno, ima dovoljnu slatkost da zameni postojeće rafinisane šećere u odnosu 1:1.

  svojstva

  Kokosov šećer je prirodan izvor vitamina i minerala. Sadrži dvostruko više gvožđa, četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od smeđeg šećera. Takođe je bogat izvor vitamina, pogotovo B1, B2, B3 i B6. Ovom jednom rečenicom možemo definisati proizvod koji predstavlja prirodan izvor visoko energetske hrane sa niskim glikemijskim indeksom GI 35. Osim niskog glikemijskog indeksa, šećer kokosovog cveta poznat je po tome što obiluje vitaminima i mineralima koji predstavljaju neophodni činilac uravnoteženoj ishrani i zdravom načinu života. Kao što pokazuju analize, kokosov šećer je bogat izvor kalijuma, cinka, gvožđa, nijacina, magnezijuma i drugih minerala. Predstavlja prirodni izvor dvanaest (12) bitnih kompleksa vitamina B, vitamina C i ima neutralni pH. Čak ima i 1,3% proteina. Usled svega pomenutog, hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća u odnosu na sve druge komercijalne šećere i zaslađivače.

  Kokosov zaslađivač, ili kokosov šećer, se dobija prikupljanjem soka iz cveta kokosove palme (Coco Nucifera). Sok se prikuplja i termički priprema bez rafinisanja i bilo kakvih aditiva, sve dok se ne dobije karamelasti oblik. Nakon procesa termičke obrade, kokosov šećer se suši i potom sitni u granule kako bi dobio svoj konačan oblik. Sama proizvodnja kokosovog šećera je prirodna bez aditiva ili hemijskih procesa što i opravdava naziv prirodnog i organskog zaslađivača. Ovo je jedinstvena tradicija stanovnika ostrva Java, koje je poznato po proizvodnji najkvalitetnijeg kokosovog šećera. Osnovna struktura Fornatura kokosovog šećera čini 82% saharoze (praćeno glukozom i fruktozom (svaka 3-9%), koji se sastoje od dugog lanca saharida, takodje poznatih kao „složeni ugljeni hidrati”. Za poređenje, rafinisani šećer trske je hemijski čist kristalni šećer napravljen od 100% koncetracije saharoze, sastavljen od kratkih saharida zvanih „jednostavni ugljeni hidrati” sa visokim glikemijskim inedeksom, što štetno utiče na digestivni trakt. Testovi koje je sproveo Institut za istraživanje hrane i ishrane (FNRI, studija iz 2007-me), otkrila je da kokosov šećer ima prirodno nizak glikemijski indeks GI 35, u poređenju da većinom drugih komercijalnih šećera, kao što su beli rafinisani šećer sa GI 68, med 60 ili grožđani šećer 10.

  Kokosov šećer nema ukus kokosa, već je sličan smeđem šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera sa osećajem ukusa karamela i meke kremaste teksture koja se topi u ustima. Istovremeno, ima dovoljnu slatkost da zameni postojeće rafinisane šećere u odnosu 1:1.

  Sveže isceđen kokosov nektar ili „sok” prirodno poseduje obilje makro i mikroelemenata koji sadrže minerale i vitamine: kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, kao i dvanaest (12) od suštinskog značaja vitamina kompleksa B i aminokiselina. Zahvaljujući minimalnoj preradi, kokosov šećer zadržava hranljive sastojke, koji su jedinstveni u svetu šećera. Složeni ugljeni hidrati, treba da obezbede sporo oslobađanje šećera u krvotok, čime se dobija efekat ,,trajne” energije bez uspona i padova, za razliku od standardnih šećera i zaslađivača koji se nalaze na tržištu. Fornatura Kokosov šećer dolazi iz Indonezije i poseduje Indonežanski sertifikat organske hrane, kao i sva neophodna domaća ispitivanja, kao i SBS rezultate testiranja i domaće laboratorije. Svi podaci na pakovanju su rezultat ispitivanja domaćih laboratorija.

  Znanje o vrednostima glikemijskog indeka (GI) može nam pomoći u kontroli nivoa glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišenog nivoa holesterola, insulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine. Postoji veći broj naučnih radova koji ukazuju na povoljne faktore prehrane koja uzima u obzir vrednosti GI, posebno kod dijabetičara. Obzirom na to da hranljivi sastojci u kokosovom šečeru ostaju netaknuti, mogu ,,drugi sastojci'' delovati u sinergiji, pogotovo aminokiseline i enzimi, koji ,,ublažavaju'' saharozu, usled čega se fiziološka apsorpcija odvija sporije i ravnomernije i time osigurava trajnu energiju bez fluktuacije glukoze, to jest bez ,,uspona i padova'' koji su često karakteristični za brzo probavljive namirnice sa visokim glikemijskim indeksom.

  GI predstavlja relativni stepen koji se odnosi na koncentraciju glukoze u krvi koja raste posle uzimanja hrane. Ovaj indeks pokazuje koliko se brzo šećer iz hrane apsorbuje u krv. Što je viši glikemijski indeks, brže raste nivo krvnog šećera posle uzimanja hrane. Nizak glikemijski indeks omogućava postepeno oslobađanje energije - bolja kontrola šećera u krvi u telu.

  Napomena: Glikemijski indeks kod nas nije službeno testiran. Informacije predstavljene u ovom članku su prikupljene na osnovu prethodno sprovedenih studija o kokosovom šećeru i  samo su u informativne svrhe, a ne zamena za medicinske dijagnoze ili savete. Molimo vas da potražite savet od kvalifikavanih zdrastvenih radnika.
   
  Kokosov šećer se može koristiti svakodnevno, kao potpuna zamena za bilo koji zaslađivač. U odnosu na standarni beli ili žuti šećer, odnos primene je 1:1. Pri kuvanju, topi se na veoma niskoj temperature, tako da se može korisiti kao odlična zamena za sve postojeće šećere koji se nalaze na tržištu, bilo da se radi o pripremi hrane, dodacima u ishrani ili poslasticama. Kokosov šećer ima 5000 godina dugu tradiciju korišćenja, ali na prostorima Evrope, tek od nedavno je počeo da dobija značajnu ulogu u zdravoj ishrani. Kokosov šećer ima široku primeni u svakodnevnoj ishrani i idealan je za:

   - gojazne osobe koje žele da smanje svoje obroke i prirodnim putem usklade metabolizam: kokosov šećer pomaže u borbi s kilogramima jer prisutan mineral kalijum doprinosi regulisanju nivoa holesterola u krvi, apetit je uravnotežen, stoga se smanjuje osjećaj gladi, što je idealno za uravnoteženu ishranu.

  - dijabetičari imaju veću korist od kokosovog šećera, jer obiluje hromom koji doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Takođe je okarakterisan kao proizvod sa niskim glikemijskim indeksom GI35, što doprinosi sporom razlaganju i smanjuje lučenje inulina iz pankreasa i samim tim štiti organizam od neželjenog stresa.
  Napomena: Kokosov šećer nije lek i količine koje se koriste treba da su u skladu sa propisanom terapijom stručnih lica.

  - sportisti, poslovni ljudi i svi ostali koji vode računa o zdravom načinu života, konzumiranjem kokosovog šećera osetiće efekat povrata energije, koji se zahvaljujuci niskom glikemijskom indeksu sporo razlaže i obezbeđuje dugotrajno oslobađanje energije, tako da konzumiranjem kokosovog šećera izbegavaju se takozvani „energetski padovi“ u toku dana.