• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Šipak 80 g IPLB Dr Josif Pančić
  Šifra: 500017

  Šipak 80 g IPLB Dr Josif Pančić

  220 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  svojstva

  Čaj se preporučuje majkama za vreme dojenja.
  Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. prolećni umor, malaksalost, bledilo kože i nevoljnost kao i ostale tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C.
  Šipurak blagotvorno deluje na sistem organa za varenje, na izlučivanje mokraće (bez ikakvih nadražaja bubrega). Čaj od šipurka se preporučuje za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima. Takođe, čisti krv, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mokraćnog mehura.
  Čaj od cvetnih latica šipurka koristi se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želudca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želudačnih grčeva. Pomešan sa drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.  
  Koristi se za olakšavanje tegoba kod prehlada kao vitaminski napitak, kao čaj za uživanje i kao blagi diuretik.

  način pripreme

  Supenu kašiku šipka (Cynosbati fructus) preliti sa 300 grama hladne vode. Zagrejati i pustiti da ključa pet minuta. zatim, sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti, zasladiti po želji i piti kao čaj.

  za one koje žele da znaju više

  Šipurak je grm visine od 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izdanci koji se u narednim godinama granaju i obrazuju mnogobrojne povijene i viseće grane. Ceo grm obrastao je oštrim i prema dole svijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružičaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svetlocrvene boje, sa  velikim brojem tvrdih semenki. Cvetovi su prijatnog mirisa, a plodovi kiselo-slatkog ukusa, za lek se koriste plodovi i cvetne latice šipurka.
  Šipurak je veoma rasprostranjen po celoj Evropi. U našim je krajevima ga ima u velikim količinama.