• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Lekoviti dodaci
/
Termoglina 1 kg Shenemil
  Šifra: 1205009

  Termoglina 1 kg Shenemil

  1,250 RSDkom

  Robna marka: Shenemil Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: kg

  o proizvodu

  Termoglina za spoljašnju upotrebu, po originalnoj recepturi prof. dr Staniše Stojiljkovića.

  svojstva

  Toplotni prenos provođenjem je najstariji i odlikuje se neposrednim kontaktom zagrejanog tela i tela. Primena toplote dovodi do širenja arteriola, kapilara i venula. Povećana je aktivna mreža kapilara. Ove promene su posledica indirektnog delovanja simpatičkog nervnog sistema. Reflektornim putem dolazi i do vazodilatacije u dubljim krvnim sudovima. Mobilizacija krvi iz unutrašnjih organa i krvnih depoa (jetra, slezina i subpapilarni venski pleksus) nastaje pri primeni opštih termoterapijskih procedura.

  Termoglina u obliku gela-blata pripremljena je od gline sa dodatkom neophodnih elektrolita - morskih soli, tako da je koeficijet toplotne provodljivosti termogline prilagođen koeficijentu toplotne provodljivosti živog tkiva. Iz tih razloga glina, iako je u višestrukoj foliji, ona omogućuje kontinualnu distribuciju toplote tretiranom delu tela. Kod zglobova dolazi do pobuđivanja zgusnute sinovijalne tečnosti u cilju poboljšanja cirkulacije hranljivih materija kroz kapilare i ćelije. Ukoliko je prethodno tretirano mesto namazano glinom za reumu, ili uljem za masažu tada se pored termičkog javlja i difuziono dejstvo lekovitih supstanci gline odnosno i spektra eteričnih (eterskih) ulja koji višestruko intenziviraju razmenu materije i energije sa tretiranim tkivom. Toplota od termogline, udružena sa glinom za reumu obogaćenu eteričnim uljima, desetostruko ubrzava cirkulaciju krvi i razmenu materije u ćelijama. Intenzivan fluks toplote od gline se kontroliše slojem tkanine, tako da ona zadržava temperaturu višu od temperature tela u toku noći, dakle 6-8 časova. 

  način primene

  Kako pravilno zagrejati termoglinu
  U veću šerpu postaviti keramičku tacnu, a na nju plastični tanjir i sipati vode do visine tanjira (tako da voda ne ulazi u tanjir). Na tanjiru postaviti termoglinu koja se može malo saviti da bi stala u posudi. Poželjno je da kesa sa termoglinom bude iznad vode. Poklopiti i grejati na laganoj pari 20-30 minuta (kod grejanja na električnoj ringli uključiti grejač na 2). Visoka temperatura (preko 150ºC) može istopiti polietilensku ambalažu. Nakon toga kesu sa vrućom termoglinom pažljivo izvaditi iz šerpe, obrisati od vode, pa potom uviti u neku prikladnu tkaninu (peškir, plišani tekstil, i sl.) i držati po potrebi na obolelom mestu.
  Upustvo za zagrevanje u mikrotalasnoj rerni: Termoglina se samo malo skupi i stavi na stakleni tanjir mikrotalasne rerne. Zagrevati na najvišem stepenu 3 – 4 minuta (u zavisnosti od jačine peći).

  Upozorenje: termoglina se ne sme zagrevati u rerni šporeta (električnog ili na drva), ne sme se pri zagrevanju stavljati na metal jer ]e se istopiti ambalaža. zagrevati samo onako kao što je navedeno u upustvu.

  Topla termoglina se može pričvrstiti oko tretiranog mesta, na primer vrata i kolena nekom maramom, primer kičme, bubrega, jetre, prostate, žučne kese, nekim steznikom, pojasom ili širim kaišem. Sa blago pričvršćenom termoglinom možemo obavljati lagane poslove. Termoglinu koristiti kao osnovu za bilo koju termoterapiju. Ona posle umora, postavljena umesto jastuka psihički opusta i uspavljuje. Koristi se za sva reumatska oboljenja, išijalgične tegobe, rehabilitaciju posle hirurške ili ortopedske intervencije, upale mišića i zglobova, stomačnih tegoba, protivu celulita, upale krajnika i srednjeg uva.

  Kako veći deo naslaga-kamena u bubrezima, bešici i žučnoj kesi i krvnim sudovima (kalciniziranje sudova) nastaje noću kada je metabolizam na minimumu svojih funkcija, to je termoglina preporučljiva da se drži u toku spavanja. Toplota olakšava mokrenje, zbog čega se kod smetnji pri mokrenju preporučuje stavljanje termogline ili primena kratkotalasne dijametrije u predelu mokraćne bešike. Izlučivanje mokraće smanjuje se kod svih toplotnih procedura, koje su praćene znojenjem.

  Termoglina se postavlja umesto jastuka ispod vrata, zatim ispod kičme, bočno za bubrege i žučnu kesu ili pak bešiku. Ovaj oblik termoterapije koristile su stare civilizacije. Termoglina podstiče cirkulaciju krvi lokalno tretiranog mesta. Pre stavljanja termogline može se mazati obolelo mesto glinom za reumu. Namazana glina za reumu skida se posle tretmana blagim masiranjem vlažnom krpom ili vatom.

  Kod maljavih delova tela pre mazanja gline za reumu postavljamo gazu ili dečju pelenu, zatim mažemo glinu u više slojeva i napokon postavljamo termoglinu. Tako u predvirusnom periodu, kada osećamo bolove u vratnom delu, termoglinu preventivno možemo koristiti kao jastuk u toku noći. Termoglina je posebno značajna za većinu sportskih povreda uključujući upalu i istezanje mišića. Ona upotpunjuje eventualnu banjsku terapiju.

  Pre termo gline preporučuje se blago masiranje tela odgovarajućom kombinacijom ulja za masažu.

  Termoglina je za višestruku upotrebu. Ne otvarati plastičnu kesu. Ne mazati glinu po telu. Čuvati je od oštrih predmeta i visoke temperature, odnosno, pri zagrebanju u šerpi, od direktnog kontakta dna suda i termogline. Upustvo je rađeno prema najnovijim svetskim istraživanjima termodinamike biosistema, oblast termoterapija tkiva lekovitim glinama.