• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Timijan 10 g Herbico
  Šifra: 3851053

  Timijan 10 g Herbico

  44 RSDkom

  Robna marka: Herbico Zemlja porekla: Egipat Pakovanje: g

  o proizvodu

  Mleveni, osušeni list začinske biljke timijan (Thymus vulgaris) - začinska i lekovita biljka.

  svojstva

  Sabire se čitava biljka u cvatu (odreže se srpom) bez korenja i drvenastih delova biljke. Miris timijana dobro se očuva i nakon sušenja, a njegovo eterično ulje koje sadrži oko 50% timola (Oeum Thymi) ima snažno antiseptičko djelovanje i izdvaja se destilacijom. Osim timola, timijan sadrži i karvakrol, cimen, linalool, pinen i druge terpentenske spojeve. Timijan je dobar izvor gvožđa.

  Esencijalno ulje timijana sadrži 20 do 54% timola. Timol je antiseptik i jedan je od sastojaka mnogih vodica za ispiranje usta. U prošlosti timol se koristio i za dezinfikovanje zavoja. Timol se koristi i u slučaju pojave gljivica među nožnim prstima.

  Čaj od timijana može se koristiti u slučajevima bronhitisa i kašlja. Timijan se u vidu tinkture, čaja, sirupa ili kao sredstvo za inhalaciju koristi za olakšavanje tegoba i lečenje bolesti respiratornog sistema. Čaj od timijana može se koristiti i u slučaju upale grla (grgoljenjem se ispiraju usta i grlo tri puta dnevno).

  sastojci

  Timijan

  Alergen info: Mogući tragovi lista celera i slačice.

  način primene

  Timijan je često koristi u pripremi mesa, supa i đuveča, naročito u jelima sa jagnjetinom, paradajzom i jajima. Iako je vrlo aromatičan timijan nije preterano jak kao začin i dobro se uklapa sa drugim začinima.