• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Lovorovo ulje 200 ml Rajska bašta
  Šifra: 1413003

  Lovorovo ulje 200 ml Rajska bašta

  420 RSDkom

  Robna marka: Rajska bašta Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  878
  energetska Vrednost KJ
  3690.3
  masti
  99.7g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  17.8g
  ugljeni hidrati
  <0.1g
  - šećeri
  <0.1g
  vlakna
  <0.1g
  proteini
  <0.1g

  svojstva

  Lovorovo ulje predstavlja odraz srpskog tradicionalnog modela „ukrštaja“ po kome se panonsko sunce koje upija suncokret meša sa mediteranskim lovorom koji uliva snagu. Simbioza ova dva čovekopazitelja za posledicu ima odsjaj blagotvornosti dve klime. Suncokret je pravi blagovestitelj u svetu biljaka, jer se nepogrešivo upravlja ka prvom zraku sunca, revnosno pozdravljajući izvor života. Lovor je odraz mediterana koji svojom energijom obnavlja sve što je narušeno u organizmu, šaljući poruku topline i smirenja. Njegova dvostruka zaštitna uloga se ogleda u spoljašnjoj upotrebi na ranjivim mestima, ali i na unutrašnjoj upotrebi tako što se pije u manjim količinama. Korišćenjem lovorovog ulja čovek oblaže spoljašnji omotač, a organe u abdomenu usaglašava vraćajući ih na tačku pozitivnog i harmoničnog delovanja.
  Hladno presovano i nerafinisano organsko suncokretovo ulje se dobija mehaničkim ceđenjem oljuštenih, sirovih semenki. Bogato je karotenoidima, vitaminima A, E i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karoten, D6, a od minerala sadrži: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe.

  Proteina ima nešto više od 20%, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede. Polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi). Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja. Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.

  Lovor simbolizuje mudrost, slavu, pobedu i mir, a sama biljka ima dugu tradiciju primene. Naziv potiče od latinske reči laudare što znači hvaliti. Njegovo ime se provlači kroz mnoge civilizacije i kulture od Egipta, Grčke, Rima pa do Hrišćanstva. Lovor je povezivan i sa Apolonom, bogom sunca i lepote, gde je predstavljao njegovu moć isceljivanja. U Bibliji lovor često predstavlja obilje i slavu, dok suštinski u hrišćanstvu simbolizuje Hristovo vaskrsnuće koje je sinonim trijumfa života nad smrću.
  Lovorov list je od davnina poznat po svom antiseptičnom i antiupalnom dejstvu. On sadrži brojne minerale (bakar, kalijum, kalcijum, mangan, selen, cink, magnezijum i gvožđe) i vitamine B kompleksa (riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu i piridoksin). Zahvaljujući njima, lovorov list reguliše varenje i ubrzava metabolizam, reguliše hormonski status i omogućava pravilno funkcionisanje mišićnog i nervnog sistema. Zdravstvene prednosti lovorovog lista su da jača imunološki sistem, smiruje živce, smanjuje bolove i podstiče ukupnu mentalnu aktivnost (preporučuje se uzimanje jedne supene kašike ujutru i/ili uveče). Osim toga, može se koristiti za lečenje prošireniih vena i bolova u zglobovima. Preporučuje se da se maže na zglobove (5 do 10 kapi) kada zbog pada imuniteta dolazi do iznemoglosti u mišićima, zglobovima i tetivama. Može se koristiti i kod problema sa sinusima, tako što se spolja nanosi utrljavanjem 2 do 3 puta dnevno. Izuzetno povoljno utiče na poboljšanje opšteg imuniteta, kao i kod bolnog grla, kostobolje, zubobolje, bronhitisa. Smanjuje i najuporniji kašalj i podstiče izbacivanje sluzi (15 do 20 kapi sipati u mlaku vodu, dogrejati pa se inhalirati).

  sastojci

  Hladno presovano i nerafinisano suncokretovo ulje, lovor (Laurus nobollis).