sastojci

  • 1 čaša žitarica (pšenica, raž, kinoa, heljda...)
  • voda
Prepare Time duže od 60 minuta

Ređuvelak je napitak od fermentisanih žitarica. Vrlo je jeftin, nije ga teško napraviti a prepun je hranljivih sastojaka. Osim što je zdrav probiotski napitak, on sadrži obilje vitamina B, kao i K i E, a uz to i proteine i enzime. Koristi se kao napitak koji pomaže varenje a i zvog svojih detoksikujućih svojstava.


• sastojci:
1 čaša žitarica (pšenica, raž, kinoa, heljda...), voda.

• način pripreme:
Jednu čašu žitarica (organske pšenice, raži, kinoe, heljde...) potopite 24 sata. Ovu vodu prospite i ostavite semenke da počne proces klijanja (u tegli ili vrećici za klijanje). Ispirajte žitarice nekoliko puta dnevno, sve dok se ne pojave izdančići (3 do 5 mm).

Proklijale semenke stavite u veliku staklenu teglu. Dodajte 4 čaše vode i ostavite da stoji 2 do 3 dana.

Primetićete da je voda više nije bistra i da se pojavljuju balončići. Probajte ukus napitka: trebalo bi da bude blago, blago kiselkast, kao da sadrži limun. Sam miris napitka mnogim je ljudima neprijatan, pa mnogi preporučuju ispijanje napitka bez udisanja mirisa. Procedite ređuvelak i sipajte ga u čistu, staklenu posudu sa poklopcem.

Držite na hladnom mestu. Ređuvelak se u frižideru može održati i do nedelju dana (samo uvek proverite da ima dobar miris i ukus). Proklijale žitarice možete iskoristiti da napravite još jednu turu ređuvelaka, i za to će vam ovaj put biti potreban samo jedan dan (prelijete vodom i ostavite 24 sata da stoji).

Isklijale žitarice možete iskoristiti za pravljenje salata ili hleba.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.