• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Susam
    Šifra: 3005002

    Susam

    630 RSDkg

    +
    Robna marka: Zemlja porekla: Indija Pakovanje:

    svojstva

    Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava staranje. Takođe sadrži sezamolin i sezamin, lignane, koji služe snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a povećavaju nivo vitamina E, a sezamin pored toga štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pored svih ovih, susam ima brojna lekovita svojstva protiv  upala i bolova kod reumatidnog artritisa, ublažava grčeve kod astme, a prema istraživanjima je utvrđeno da sadrži fitosterol koji smanjuje količinu holesterola u krvi i smanjuje rizik od razvoja nekog oblika raka.
    Što se tiče energetskog sadržaja  susama 100g iznosi oko 570kcal. Susam je odličan izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena. Kada govorimo o bogatstvu vitaminima, ni tu ne stoji loše, jer on je izvrstan izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

    sastojci

    Susam (Sesasum indicum)

    način pripreme

    Bonžita sa crnom čokoladom
    Sastojci: 150 g crne čokolade, 50 g putera, 70 g kristal šećera, 9 kašika meda, 100 g susama (blago propržiti u suvoj posudi), 150 g pečenog kiirikija (mleven), 1 kutija flipsa sa medom.
    Čokoladu, puter i med blago istopiti (ne sme da proključa). Kikiriki ispeći u rerni,  a susam u sudu propržiti da blago porumeni. Kikiriki samleti i dodati u istopljenu čokoladu, prethodno sklonjenu sa ringle, a zatim dodati i susam i flips. Sve to dobro promešati i izliti na nauljenu tacnu kad se malo prohladi. Pritisuti odozgo rukom da se što bolje slepi i staviti u frižider da se stegne.

    način primene

    Susam se može koristiti u velikom broju slanih i slatkih jela.

    za one koje žele da znaju više

    Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa belim ili ružičastim cvetovima, a plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena. Semenke se beru dok su još zrele, a zatim se suše. One su vrlo nutricionistički bogate.
    Smatra se da je susam biljaka poreklom iz Indije odakle se širilo prema zapadu gde je sad često prisutan u kuhinjama.