Timijan 10 g

Šifra: 3851053

 

27,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Robna marka: Herbico
Zemlja porekla: Egipat
Pakovanje: 10 g

Mleveni, osušeni list začinske biljke timijan (Thymus vulgaris) - začinska i lekovita biljka.

• svojstva:
Sabire se čitava biljka u cvatu (odreže se srpom) bez korenja i drvenastih delova biljke. Miris timijana dobro se očuva i nakon sušenja, a njegovo eterično ulje koje sadrži oko 50% timola (Oeum Thymi) ima snažno antiseptičko djelovanje i izdvaja se destilacijom. Osim timola, timijan sadrži i karvakrol, cimen, linalool, pinen i druge terpentenske spojeve. Timijan je dobar izvor gvožđa.

Esencijalno ulje timijana sadrži 20 do 54% timola. Timol je antiseptik i jedan je od sastojaka mnogih vodica za ispiranje usta. U prošlosti timol se koristio i za dezinfikovanje zavoja. Timol se koristi i u slučaju pojave gljivica među nožnim prstima.

Čaj od timijana može se koristiti u slučajevima bronhitisa i kašlja. Timijan se u vidu tinkture, čaja, sirupa ili kao sredstvo za inhalaciju koristi za olakšavanje tegoba i lečenje bolesti respiratornog sistema. Čaj od timijana može se koristiti i u slučaju upale grla (grgoljenjem se ispiraju usta i grlo tri puta dnevno).

•način primene:
Timijan je često koristi u pripremi mesa, supa i đuveča, naročito u jelima sa jagnjetinom, paradajzom i jajima. Iako je vrlo aromatičan timijan nije preterano jak kao začin i dobro se uklapa sa drugim začinima.
Alergen info: Mogući tragovi lista celera i slačice.

pakovanje od 10 g
zemlja porekla i uvoza sirovine: Egipat

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR

Pitanja & Odgovori korisnika

Nije postavljeni nijedno pitanje!

Pitanje će biti vidljivo nakon moderacije