Početna strana > Osnovne namirnice > Žitarice, pasulj, sočivo, pirinač > Žitarice

Geršla

Cena: 83.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Šifra: 4003001
Robna marka: Roba na merenje
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Geršla je oljušteni ječam. Često se koristi kao zamena za pirinač. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Bogata je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi.

• svojstva:
Ječam se lako vari i bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi.
Ječam je veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i fosforom.

• način pripreme :
Čorba od geršle
sastav: 100 g geršle, glavica crnog luka, manji koren celera, 2 manje šargarepe, 1 kašika hladno ceđenog ulja suncokreta, so, biber, peršun.
postupak: Izdinstati luk na malo vode. Naliti 1.5 litar vode, dodati geršlu i kuvati na umerenoj vatri dok geršla ne omekša. Kada omekša, dodati narendanu šargarepu i celer. Kuvati još desetak minuta. Posoliti, dodati biber i posuti seckanim peršunom.

• za one koji žele da znaju više :
Oljušteni ječam (geršla) je proizvod koji se dobija ljuštenjem i poliranjem ječma posle odstranjivanja ljuske.
Ječmena prekrupa je u stvari grubo prekrupljeno ječmeno zrno posle odstranjivanja ljuske. Sadrži sve sastojke oljuštenog celog zrna ječma i služi u mnogim krajevima za spravljanje ječmene kaše i kao dodatak nekim vrstama hleba.
Ječmeno brašno je mleveni proizvod kod koga je prethodno odstranjena ljuska. Kada se pomeša sa vodom predstavlja dobro sredstvo za zgušnjavanje supa i sosova sa mlekom.
Ječmene pahuljice se dobijaju presovanjem i drobljenjem zrna ječma. Koriste se za spravljanje pudinga sa mlekom i kao dodatak drugim slatkim i slanim jelima. Nalazi se u sastavu muslija.
Ječmeni slad je najvažnija sirovina u proizvodnji piva i jakih alkoholnih pića, kao i za proizvodnju sladne kavovine (surogata kafe).
Ječmeni malt sirup proizvode neke pivare ekstrakcijom iz ječmenog slada. Prodaje se kao prirodni zaslađivač, jer je slične konzistencije i ukusa kao med. Manje je sladak i ređi je od meda. Njegovim korišćenjem nivo šećera u krvi se zlatno slabije podiže, pa se smatra zdravijim od meda kao zaslađivača. Sirup je pretežno ugljenohidratnog sastava i oskudeva u vitaminima i mineralima.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.