Početna strana > Zanimljivosti > Kasija ili cimet - pitanje je sad?

Kasija ili cimet - pitanje je sad?

U proteklom periodu dobili smo veliki broj mejlova i telefonskih poziva sa pitanjem o poreklu cimeta koji se nudi na tržištu. Naime, cimet koji je najčešće u ponudi, širom sveta, potiče od biljke Cinnamomum cassia, popularno poznatoj i kao Kineski cimet. Pravi cimet, Cinnamomum verum, poznat i kao Cejlonski cimet ili Cinnamomum zeylanicum, nešto je teže pronaći.

Nedavno je Evropska zdravstvena organizacija obavestila javnost o negativnim svojstvima Kineskog cimeta, ukoliko se nedeljno konzumira u većim količinama. Kineski cimet, Cinnamomum cassia, sadrži i supstancu kumarin, koja ukoliko se konzumira u velikim količinama loše utiče na zdravlje. Sa druge strane, ova biljka se po standardima kineske medicine svrstava u 50 fundamentalnih lekovitih biljaka.

Obe biljke imaju fungicidno dejstvo i pomažu regulisanje nivoa šećera u krvi. Nivo kumarina koji sadrži cejlionski cimet, zanemarljiv je, dok ga biljka kasija sadrži čak 1200 puta više. Boja cejlonskog cimeta je smeđkasta, a kineskog cimeta crvenkasta.

Na pakovanjima cimeta dostupnim na našem tržištu do sada nije precizno navođeno da li je u pitanju biljka Cinnamomum cassia ili Cinnamomum verum, tako da i mi kao prodavci možemo samo da damo informaciju o zemlji porekla a cimet koji je u ponudi u svakom slučaju prolazi sve laboratorijske i higijenske analize.
 

U našoj ponudi imamo:
Cejlonski cimet - mleveni 150 gr cena: 640.00 rsd, zemlja porekla: Šri Lanka (Cejlon)
Cimet komadići (sa mlinom) 23 gr cena: 319.00 rsd , zemlja porekla: Šri Lanka (Cejlon)
 

                                             kineski cimet - kasija                        cejlonski cimet