Početna strana > Zanimljivosti > Šta je to zdravstveno stanje?

Šta je to zdravstveno stanje?

Šta je to zdravstveno stanje, uopšte?


savetovala: Nada Mišković
nutricionista-makrobiotičar i vlasnica Bio špajza na Kalenić pijaci
tekst objavljen u časopisu časopisu Zdrav život

Zdravlje ne znači da smo naprosto lišeni bolesti. Zdravlje znači da se osećamo sjajno, da smo spremni da se smejemo smešnim stvarima.  Zdravlje je osećaj zahvalnosti što smo živi.
To je osećaj sreće što vidimo nebo i stvari koje rastu, i osećaj pouzdanja u napredak ljudskog društva.
Zdravlje znači sećati se dobrih stvari iz detinjstva i verovati da će ih još puno u životu tek doći.
Hilda Reger Klark, doktor medicinskih nauka i nutricionista

Radeći 17 godina u svojoj radnji ,,Bio špajz”, često sam imala priliku da stojim pred ljudima sa zdravstvenim problemima, koji su svoju bolest nosili kao nešto što je jako nepromenljivo. Skoro kao osudu, a neki, na žalost, i kao presudu. Oni, međutim, koji su se odvažili da promene ishranu i način života bili su nagrađeni  iskustvom da je to bilo – samo jedno od stanja koje se može promeniti.

Uvek treba da govorimo o stanju našeg zdravlja sada. To je jedina istina. Moramo znati da se ono stalno menja. Stanje je, moglo bi se reći, oblik postojanja u datom trenutku. Stanje je i rezultat svega što je prethodilo tom trenutku. Sve što smo pojeli, popili, uradili ili nismo uradili za sebe utiče na to u kakvom smo stanju sada. Ako je to bilo u neravnoteži sa našom dušom i telom, bićemo u stanju bolesti ili na putu ka takvom stanju.

Jedan od načina da utičemo na stanje jeste i promena ishrane. Sve što pojedete i način na koji pojedete utiče na svaku vašu ćeliju: na promenu odnosa među njima, a tako i na stanje celog tela. Kao što kamičak bačen na mirnu površinu jezera izazove talase koji se šire od malih ka sve većim i većim, tako i ovaj jednostavan čin dotakne sve. Trebalo bi da je svako od nas u moći da – svakog trenutka – pravi izbore i menja svoja stanja. Imajte svest da je čak i rak (carcinom) samo stanje na koje možete uticati. Dakle, to nije presuda, to je stanje.
Ne tvrdim da svaku bolest možete i izlečiti jednostavnom promenom ishrane, ali tvrdim da ćete, dovodeći svoju ishranu u sklad sa svojim telom, svakako dovesti sebe u stanje koje je bliže životu i lepoti.  Mi ne možemo uvek da utičemo na ono što nas okružuje, ali možemo na to kako će nam biti unutra. To je naša bašta. Da li će naša bašta biti lepo i prijatno mesto ili mesto prepuno korova i đubreta, to zavisi od nas.

Ne zaboravite, najlepši vrtovi nastaju jednostavnim plevljenjem korova.