Početna strana > Zanimljivosti > Recepti od heljde

Recepti od heljde

Zrno heljde bogato je hranljivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatije je ugljenim hidratima (72,9%), belančevinama (11,7%) te biljnim uljem (2,4%). Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma i fosfora, te kalcijuma, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Heljda sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, brom i drugi, organske kiseline i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Po vitaminskom sastavu zrno heljde slično je ostalim žitaricama: sadrži gotovo sve vitamine grupe B te znatne količine nijacina.

 

Salata od heljde 

2 šolje heljde
4 šolje kipuće vode
malo morske soli
2- 3 stabljike celera
3-4 rotkvice, seckane na tanke listiće
1 šolja kiselog kupusa, dobro proceđenog
3 – 4 mlada luka, tanko sečena
malo peršuna
(ova količina dovoljna je za 4 do 5 porcija)


Heljdu 5 do 7 minuta blago pecite na suvom, srednje zagrejanom tiganju, dok ne zamiriše. Ovo će omogućiti da zrna heljda zadrže svoj oblik i da tako izgledaju primamljivije u salati.

Stavite vodu da zavri. Kada voda proključa dodajte morsku so i pripremljena zrna heljde. Poklopite, sasvim stišajte vatru i ostavite da se kuva 15 do 20 minuta, sve dok heljda ne upije svu vodu i postane meka. Sklonite sa vatre i preručite u veliku činiju. Blago izmešajte.

U manju šerpu stavite vodu da proključa i zatim kratko blanširajte celer i rotkvice, i to odvojeno. Dovoljno je da ovo povrće u ključaloj vodi prokuvate oko pola minuta. Izmešajte heljdu, sitno seckani kiseli kupus, celer, rotkvice i mladi luk. Na kraju ukrasite sa malo peršuna.

Mala napomena: Mada heljda ima grejuće dejstvo i naročito je pogodna za ishranu u zimskim mesecima, ova heljdina salata vrlo je osvežavajuća.
(Christina Pirello Cooking the whole food way)

Čorba od heljde

½ šolje heljde
4 do 5 šolja izvorske ili filtrirane vode
1 mali luk, sitno seckan
morska so
2 šolje sitno seckanog kupusa
1 naseckana šargarepa
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
(ovo je mera za 4 tanjira čorbe)

Heljdu 2 do 3 minuta blago pecite na suvom, srednje zagrejanom tiganju, dok ne zamiriše i postane svetlo smeđe boje.

Malo vode stavite u šerpu od zavri. Dodajte luk i par zrna soli i ostavite da se dinsta 3 do četiri minuta. Zatim dodajte preostalu vodu i povrće, osim peršuna, i sačekajte dok ne provri. Kada provri dodajte heljdu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri petnaestak minuta, dok ne postane kremasta. Čorbu začinite solju i još desetak minuta ostavite da se vrlo lagano krčka. Pre služenja ukrasite sa malo sitno seckanog svežeg peršuna.
(Christina Pirello Cooking the whole food way)


Palačinke od heljde

Potrebni sastojci: 
2/3 mere heljdinog brašna

1/3 mere belog brašna
1 jaje
ulje
kisela voda
malo mleka (može sojinog, pirinčanog...)
malo soli

Umutiti i peći kao obične palačinke. Moguće je heljdine palačinke jesti i kao slatke i kao slane, a posebno su ukusne ako se od njih napravi heljdopita.

Prijatno!

Zlatarska heljdopita
 
Ispecite palacinke po recepetu za palacinke od heljdinog brašna. Umutite fil od 4 jaja i sira i kajmaka. Palačinke ređajte u dublju činiju: jedna palačinka, pa fil, pa palačinka... Na kraju prelijte sa filom koji vam je preostao i stavite da se zapeče u rerni.
Danas većina zlatarskih domaćica heljdopitu pravi na ovaj način. Njihove majke i bake heljdopitu su ,,razlivale'' i ceo proces je bio, naravno, duži.


Heljdina salata
(sastojci za 2 osobe)

1 šolja heljde
2 cela praziluka
50 grama celih oraha
karanfilić
žalfija, so, biber
1 kašika ulja

Prethodno namočenu heljdu sipajte u kipuću vodu, koju ste prethodno posolili i dodali par karanfilića. Oni će heljdi dati posebnu aromu, a biće lakše probavljiva. Heljdu kuvajte dvadesetak minuta, dok ne omekša. U drugoj posudi zagrejte vodu, a kada proključa dodajte praziluk izrezan na kolutiće. Kuvajte ga kratko, tako da ostane hrskav.

Na suvom tiganju propržite cele orahe. Važno je svo vreme ih mešati jer lako zagore. U proceđenu i dobro ohlađenu heljdu dodajte takođe ohlađeni praziluk i ulje. Na kraju jelo začinite solju i biberom te preprženim orasima. Dodajte i malo sasušene žalfije, koja je cenjeni antiseptik. Ovo jelo se može služiti kao glavno u vreme posnih dana ili kao prilog uz neka laganija jela.