Početna strana > Zanimljivosti > Radikalno smanjimo količinu smeća koju proizvodimo!

Radikalno smanjimo količinu smeća koju proizvodimo!

Aktivno, odgovorno i svesno smanjimo količinu plastike koju koristimo u svakodnevno životu. 50 do 85% kiseonika u našoj atmosferi stvara se u okeanima! Saberimo 1 plus 1, i počnimo da menjamo način na koji živimo.
Ukupno pet ovakvih ogromnih ostrva smeća trenutno pluta okeanima.

,,Dva, do sada najveća ostrva smeća Veliko Pacifičko ostrvo smeća i Severno atlansko ostrvo smeća, sada imaju novu konkurenciju na jugu. Naime, naučnici su otkrili nove potvrde o novoj plutajućoj masi smeća/ostrva pored obale Čilea.

Naučnici sa 5 Gyres Institute, koji prate 5 ključnih tačaka zagađenja na svetskom okeanu, otkrili su ovo plutajuče ostrvo plastike koje se kreće morskim strujama. Ova zadnja, pored obale Čilea, nastala je u Južnom Pacifiku, oko Uskršnjih ostrva. To je za sada prvo plutajuće ostrvo smeća na južnoj hemisferi.

Naredni video pokazuje projektovano širenje plastičnog zagađenja tokom narednih 10 godina.

„ Da bismo kreirali rešenje za ekosistem moramo razumeti kolike su razmere tog problema, u ovom slučaju, sve češća ostrva plutajućeg đubreta plastike, ustvari naša misija je da pomognemo ljudima da shvate taj problem, kao i da nastavimo s apraćenjem najudaljenijih regiona svetskog okeana, u potrazi za novim ostrvima đubreta“ istakli su naučnici 5 Gyres Institute.

Ta ostrva plastičnog đubreta prevaljuju ogromne razdaljine, nošena morskim strujama i pritom prave ogromnu štetu. Naime, novija istraživanja pokazuju da ta ostrva prikupljaju i upijaju i ostale toksine.

Narednih godina naučnici 5 Gyres Institute, organizovaće brojne ekspedicije kakko bi locirali ta ostrva đubreta i pronašli načine da animiraju vlade raznih država, kako bi se pozabavile i ovim veoma opasnim zagađenjem.''
(Deo teksta preuzet sa sajta geotesla.wordpress.com )