Početna strana > Zanimljivosti > Apoteka voća i povrća

Apoteka voća i povrća

U ovom tekstu možete pročitati neke zanimljive podatke o vezi izgleda ploda i njegove lekovitosti. Ovakav način razmišljanja o plodovima i namirnicama svakako nije uvek duboko naučan, ali vam može pomoći da kreativno posmatrate namirnice koje koristite a i da lakše zapamtite njihovu lekovitu namenu.

Prerezana šargarepa nalikuje na ljudsko oko. Zenica, iris i zrakaste linije izgledaju baš kao ljudsko zenica i iris oka… I, da, nauka sada potvrđuje da šargara paznatno poboljšava očni protok krvi i funkcije oka.
 Paradajz je crven i ima četiri komore. Srce je crveno i ima četiri komore. Sva istraživanja pokazuju da je paradajz odlična hrana za krv i srce.
 Grožđe visi kao grozd koji liči na srce. Svako zrno je nalik krvnoj ćeliji i istraživanja danas  ukazuju da je grožđe namirnica značajna za revitalizaciju srca i krvotoka.


   


Orah izgleda kao mali mozak. Ima levu i desnu polutku, gornji i donji deo. Čak su i bore i uvijanja kao kora veloikog mozga. Poznato je da orah pomaže u razvoju preko 30 neuro-transmitera za moždane funkcije.

  

Pasulj koji je skoro identičan bubregu, a leči i pospešuje funkcije bubrega.
 


 

Celer, bok šoj i rabarbara sliče kostima i naročito jačaju kosti. Kosti imaju 23% natrijuma a i ove namirnice imaju 23% natrijuma Ako ne unosite dovoljno  natrijuma u organizam, telo ga uzima iz kostiju, čineći ih na taj način slabijima. Ova hrana nadoknađuje potrebe koštanog sistema.


 

Plavi patlidžan, avokado i kruške poboljšavaju zdravlje i funkcije materice i grlića  materice – a oni zapravo i liče na ove organe. Današnja istraživanja pokazuju da žena koja jede po jedan avokado nedeljno, ima veće šanse da ima izbalansirano hormonsko stanje, smanjuje se prekomerna težina u trudnoći i sprečava rak grlića materice. I, još jedna zanimljivost: potrebno je tačno 9 meseci da jedan avokado sazri od cvieta do zrelog ploda. Postoji preko 14.000 fotolitičkih hemijskih sastojaka u svakom od ovih plodova. Moderna nauka je proučila i imenovala od njih tek 141.
 
Smokve su pune semenki, a povećavaju pokretljivost spermatozoida , kao i njihov broj i na taj način smanjuju mušku sterilnost.
 


Pomorandže, grejpfrut i ostali citrusi podsećaju na mlečne žlezde žena i zapravo poboljšavaju zdravlje grudi i protok  limfe u i iz grudiju.
 


 
Luk liči na ćelije tijela. Današnja istraživanja pokazuju da luk pomaže odstranjivanje otpadnih tvari iz svih ćelija, može čak proizvesti i suze koje peru epitelne slojeve očiju.  Njegov srodnik beli luk, također eliminiše iz tela otpadne tvari i opasne slobodne radikale.

 


Slatki krompir liči na pankreas i pomaže regulisanje glikemijskog indeksa kod dijabetičara.

 Masline pomažu zdravlje i funkciju jajnika.