Početna strana > Lazanje sa spanaćem, tofu sirom i svežim začinima

Lazanje sa spanaćem, tofu sirom i svežim začinima

•sastojci:
Kutija lazanja, 300 gr tofu sira ili dimljenog tofua, 1 glavica belog luka, 1 crni luk, spanać, 1 veza peršuna, 1 veza bosiljka, sveži izdanci origana , 6 paradajza srednje veličine, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

•način pripreme:
Na srednjoj vatri zagrejte posudu za kuvanje, dodajte maslinovo ulje, a zatim i naseckan crni i beli luk. Kada luk postane mek i proziran dodajte spanać, a zatim i začinske biljke. Promešajte i ubrzo sklonite sa vatre. Umrvite tofu sir u ovu mešavinu biljaka. Nikako nemojte grejati maslinovo ulje na jakoj vatri.

U staklenu vatrostalnu posudu dodajte vrlo tanak sloj soka od paradajza, a zatim slažite: red skuvanih lazanja, red paradajza (nasečenog na tanke krugove), red mešavine spanaća i začinskog bilja sa tofuom. Poslednji sloj neka bude sloj lazanja, po kojem polijte malo maslinovog ulja i malo soka od paradajza.

Oko pola sata pecite u zagrejanoj rerni. Kada je lazanja gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se prohladi petnaestak minuta pre služenja.

•savet:

Nastojte da za pečenje ne koristite metalnu posudu, jer kiseline u paradajzu mogu oksidirati metale.

Tofu sir sadrži vrlo malo holesterola i soli, a dobar je izvor belančevina i kalcijuma. Paradajz sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola, a vrlo mnogo dijetetskih vlakana, tijamina, nijacina, vitamina B6, gvožđa, fosfora i bakra. Takođe, paradajz je dobar izvor vitamina A, C, folata, kalijumam i mangana. Beli luk sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma, a bogat je izvor kalcijuma, fosfora, selena, vitmina C, B6 i mangana. Spanać sadrži malo zasićenih masti i veoma malo holesterola, a boga t je nijacina i cinka, dijetetskih vlakana, belančevina, vitamina A, C, E, K, tijamina, riboflavina, vitamina B6, folata, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana.
 


Potrebne sastojke možete kupiti i u našoj internet prodavnici:
Tofu sir
Tofu sir 300 gr
Dimljeni tofu sir
Dimljeni tofu sir 250 gr
Maslinovo ulje Monini 1 l
Maslinovo ulje Sole&Natura BIO 500 ml
Biber 4 vrste zrno (sa mlinom) Maiora 35 gr
Biber crni zrno (sa mlinom) Maiora 45 gr