Početna strana > Kuhinje sveta

Kumin - indijski kim 100 gr

Cena: 312.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 3849003
Robna marka: Goodcare Pharma
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 100gr

Indijski kim - đira (Cuminum cyminum) daje hrani mističan i prefinjen ukus, tako svojstven indijskoj kuhinji. Koristi se u pripremi svih vrsta jela - od peciva i salata do jela od povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.


zemlja porekla: Indija

• svojstva:
U kombinaciji sa korijanderom služi kao odlično sredstvo za neutralisanje štetnih efekata preterane ljutine čilija, bibera i drugih “vrućih” začina. Zbog toga Indijci mogu da podnesu veoma ljutu hranu - oni u nju dodaju indijski kim i korijander i tako neutrališu negativne efekte ljutine.

Redovna upotreba ovog kima u pripremi hrane blagotvorno deluje na:
- Poboljšanje varenja
- Smanjenje gasova i nadutosti
- Neutralisanje viška kiseline
- Normalno lučenje probavnih sokova
- Uklanjanje stomačnih grčeva
- Normalno kretanje hrane kroz creva
- Probleme sa mokraćnim putevima

 

•način primene:
Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima.

Kuvano povrće, pirinač
Na malo vrelog ulja ili ghija prepržite različite začine (na primer indijski kim, grčko seme, seme slačice i biber). Kada semenke poskoče, dodajte i začine u prahu kao što su kurkuma, mleveni korijander, đumbir i slično. Pržite nekoliko trenutaka a zatim dodajte naseckano povrće i sve zajedno pržite uz stalno mešanje. Dodajte malo vode, poklopite i kuvajte do kraja. Isti postupak je i za pirinač.

Mahunarke
Skuvajte željenu vrstu mahunarki i kada je gotovo prelite zaprškom od začina: u maloj posudi za sos prepržite seme đire i drugih začina po želji kako je gore opisano. U posudu gde se kuva pasulj dodajte gotovu zapršku. Ako ste sve pravilno uradili, doći će do blage erupcije vode koja ključa u loncu sa pasuljem. Sve dobro izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta.

Salate
Jednu čajnu kašičicu semena prepržite na suvom tiganju. Kada semenke potamne sklonite sa vatre i zatim sameljite (istucajte u avanu). Ovim prahom pospite sveže isečene krastavce, paradajz itd. Ukus je izuzetan.

Testa i peciva
U nezamešeno brašno dodajte željenu količinu semenki i dobro izmešajte. Zatim pripremajte kao i obično.

•za one koji žele da znaju više:

Zbog svoje izuzetne arome seme đire je omiljeni začin u indijskoj, meksičkoj, kubanskoj, zapadno-kineskoj, severno-afričkoj i blisko-istočnoj kuhinji. Ukus i miris indijskog kima potiču od obilja eteričnih ulja, pre svega kumin-aldehida u sirovom semenu i pirazina koji nastaju njegovim prženjem ili pečenjem. 

Indijski kim je obavezan sastojak karija, nekih vrsta holandskih sireva i tradicionalnih francuskih hlebova i brazilske kuhinje. Poznate začinske mešavine kao što su garam masala, achiote, adobos, sofrito, kari, bahaarat itd. u znatnoj meri sadrže i kumin. 

Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima. Zbog toga se naširoko koristio u drevnoj Grčkoj i starom Rimu, gde je postojao običaj da se na stolu drži posudica sa indijskim kimom, kao što se danas drži biber. Ovaj običaj se i do danas održao u Maroku. 

Postojbinom đire se smatra Persija. Danas se najviše gaji u Indiji, Šri Lanki, Siriji, Pakistanu i Turskoj a nešto manje u Iranu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Maroku, Egiptu, Meksiku i Čileu. 

Upotreba u ajur-vedi
Indijski kumin je sastojak velikog broja kompleksnih ajurvedskih sredstava za poboljšanje varenja i za podmlađivanje. Često se koristi i kao kućni lek ili prva pomoć. 

Protiv gasova i grčeva u crevima (količni bol)
5 grama semenki (jednu kafenu kašičicu) stavite u litar vode i zagrejte do ključanja. Kuvajte oko 2 minuta, skinite sa vatre i sipajte u termos. Pijte ovu vodu u malim gutljajima na svakih pola sata.

Kod prejedanja i posle uzimanja teške hrane
Prepržite jednu kašičicu semenki na suvom tiganju (bez ulja) i pojedite. Još je bolje ako pomešate pola-pola sa semenkama komorača. 

Kod slabog varenja i zadaha iz usta
Posle svakog obroka pojedite kašičicu preprženih semenki. 

Kod problema sa prostatom i mokraćnim kanalima
Izmešajte kumin, korijander i komorač u odnosu 1:1:1. Jednu kašičicu ove mešavine stavite u 200 ml vode i pustite da proključa. Skinite sa vatre, poklopite i pustite da se prohladi. Pijte dve šolje dnevno dok problemi ne prođu. 

Posle porođaja
Đira je korisna za srce i uterus i povećava količinu majčinog mleka. Zbog svojih svojstava da neutrališe gasove, redovna upotreba ovog začina u ishrani porodilja korisno utiče i na varenje novorođenog deteta.

•za one koji žele da znaju više:
Goodcare Pharma je robna koju je slavna indijska kompanija Baidijanat  osnovala posebno za poslovanje za zapadnim tržištem. Kompanija Shree Baidyanath Ayurved Bhawan dobila je prestižno priznanje “Nagarjuna” za najbolji kvalitet ajurvedskih preparata.

Ovo veliko priznanje generalnom direktoru Baidijanata, gospodinu Shri Ram A. Sharmi, uručila je lično predsednica Indije Smt Pratibha Patil i to sedmog oktobra 2009 u Delhiju. Na ovaj način Baidijanat je potvrdio svoj primat ne samo kao najveći, već sada i kao najkvalitetniji proizvodjač ajurvedskih lekova, dodataka ishrani i sredstava za higijenu.

Od 2005 godine i naši klijenti su imali priliku da se uvere u kvalitet dodataka ishrani iz Baidijanata, a neke od njihovih komentara i ocena možete naći i na ovom sajtu, u rubrici komentari.

 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.