Početna strana > Osnovne namirnice > Ulje, sirće, soja sos

Konopljino ulje 250 ml

Cena: 663.00 rsd
Šifra: 3002008
Robna marka: Granum
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 250 ml

Hladno presovano konopljino ulje - odličan izvor omega 3 i 6 masnih kiselina.

zemlja porekla: Srbija

• svojstva:
Konopljino ulje komanije Suncokret dobijeno je postupkom hladnog ceđenja neoljuštenog semena konoplje. Zelenkasto žute je boje, a ukusom podseća na orašaste plodove.

Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) u najboljem odnosu (1:3). Ove masne kiseline, koje za razliku od drugih, naše telo nije u stanju da proizvede, zovu se esencijalnim jer su neophodne našem organizmu za normalno funkcionisanje. Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama.

Blagotvorno dejstvo omega 3 masnih kiselina na kardiovaskularni sistem je mnogostruko: spušta trigliceride do 65%, reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola, reguliše visok krvni pritisak, spušta visoke nivoe lipoproteina, vrlo jak faktor rizika kod srčanih oboljenja.
Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline su gradivni materijal mnogih organa, a najviše mozga. Preko 60% mozga čine esencijalne masne kiseline, omotač svakog nerva u našem organizmu sazdan je od istih, svaka naša ćelija ima membranu u čiji sastav, ne samo da ulaze esencijalne masne kiseline, već igraju i ključnu ulogu u njenom metabolizmu.

Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji između ostalog utiču na dobro raspoloženje.

Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmer i depresija ukazuju na nedostatak pre svega omega 3 masne kiseline kod bolesnika.
Prof. dr Etelka Dimić u svojoj knjizi „Hladno ceđena ulja“ kaže da:“Kliničke indikacije u slučaju kojih se koristi ulje zrna konoplje kao pomoćno lekovitio sredstvo, između ostalog, su: neurodermatitis, dijabetična neuropatija, predmenstrualni sindrom, reumatoidni artritis, itd. Smatra se da najmanje jedna kašika ulja zrna konoplje dnevno pozitivno utiče na mentalno zdravlje, otkljanja osećaj umora i pozitivno utiče na opšte stanje organizma.“

Od kako je ukinuta zabrana na gajenje vrsta konoplje koje nemaju visoki sadržaj psihoaktivnih materija, ulje konoplje je na Zapadu postalo jako popularno, ne samo u ishrani, već i u kozmetičkoj industriji. Kao i sva hladno ceđena ulja blagotvorno deluje na kožu. Radi lakše apsorpcije najbolje ga je naneti na vlažnu kožu. Konopljino ulje povoljno utiče i na rast i kvalitet kose. Najbolje ga je utrljati u kosu i glavu najmanje sat vremena pre pranja. Zatim oprati i isprati kosu kao i obično.

• način upotreba:

Koristiti kao salatno ulje ili piti 1 do 2 kašike dnevno.
Ulje od konoplje treba isključivo koristiti nezagrejano. Visoke temperature uništavaju  masne kiseline. Može se koristiti u salatama, u šejkove, ili jednostavno piti na kašiku. U terapeutske svrhe preporučujemo 4-5 supene kašike dnevno 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2. Za pospešivanje zdravlja 1-2 supene kašike je dovoljno. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulja bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja,meso) radi lakše apsorpcije. Dr Johana Budvig preporučuje uzimanje ulja bogata omega 3 masnim kiselinama sa mladim sirom.

• iskustva korisnika:

„ Već 8 godina patim od problema izazvanih uvrnutom žučnom kesom. Kad god bih pojela nešto masnije, ili bih povraćala ili dobila proliv. Doktor mi je objasnio da se to dešava zbog naglog izlivanja žuči, i prepisao lekove koji su mi donekle pomogli. Onda sam od poznanice, koja ima isti problem, čula da pije konopljino ulje i da joj je mnogo bolje. Ja sam počela da pijem po jednu kafenu kašičicu dnevno i od tada gotovo da nemam više smetnji.”
T.R., Bački vinogradi

„Konopljino ulje sam počela da pijem zbog problema sa žuči koje sam dugo godina imala. Pila sam jednu supenu kašiku dnevno i već posle nekoliko dana osećala se bolje. 2 meseca kasnije otišla sam na redovnu kontrolu krvi. Na moje veliko iznenađenje holesterol mi je pao sa 10,8 na 7,4. Nisam imala čemu to da pripišem, osim konopljinom ulju i zato sam nastavila redovno da ga pijem.“
G.R., Subotica

• za one koji žele da znaju više:
Ovaj proizvod pravi se od industrijske konoplje, ne od marihuane. Zakonska regulativa u Republici Srbiji još uvek zabranjuje svaku upotrebu marihuane. U svetu je u nekim zemljama marihuana legalizovana, a u nekim zemljama je legalizovana samo njena medicinska upotreba. U Srbiji je još uvek jedino dozvoljeno koristiti i prodavati prozvode koji se prave od industrijske konoplje, ne i od marihuane. Naš tekst sa najčešće postavljanim pitanjima na ovu temu pročitajte ovde.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.