Početna strana > Vaša pitanja

Vaša pitanjaSva Vaša pitanja koja se tiču proizvoda na sajtu, zdravih namirnica i zdrave ishrane možete poslati na prodaja@biospajz.rs . Potrudićemo se da Vam odgovorimo u najkraćem roku.

Lečenje ishranom

 

Pravilna ishrana

 

O namirnicama

Pripremanje namirnica

Bebe i mala deca 

Alergije

Nega tela

 

Problemi sa viškom i manjkom kilograma


 

Kazein i gluten i problemi u govoru
Poštovani,
Imam sedmogodišnje dete sa problemom u govoru, naravno da idemo kod logopeda već 4 godine, s tim sto tretmani u državnim institucijama nisu dali nikakve rezultate, pa smo krenuli na privatne časove pre 3 meseca. Ja imam nalaz peptida prema kome bi bilo potrebno detetu izvrstiti redukciju u ishrani bez kazeina i glutena. Obzirom da smo bili u jako teškoj materijalnoj situaciji, borili smo se da opstanemo, sada smo u malo boljoj situaciji, pa bih da probam i tu tzv.dijetu. Međutim, dok sam pretraživala sajt  videla sam recepte bez glutena: npr. bezglutensko brašno može li da se mesi sa instant pekarskim kvascem?
Ono što je meni potrebno je režim ishrane tj.spisak namirnica ili recepti da unapred osmislim jelovnik i krenemo u pobede.
Ja sam inače samohrana majka, roditelji su mi umrli i sama sam u svemu ovome. Nije meni nista teško, ali verujte da ne znam gde udaram više.
Da li znate kome bih mogla da se obratim?

Unapred zahvalnaPoštovana,
Kao prvo , Vama i Vašem detetu želimo lep početak proleća i ulazak u mnoge nove pobede, kao što se duhovito i Vi sami napisali.
Što se ishrane bez glutena i kazeina tiče po našim iskustvima ona zaista može biti od koristi Vašem detetu, njegovom celekupnom psihofizičkom stanju. Ova ishrana nije skuplja od uobičajene ishrane. Samo treba da ,,uđete u štos''.
 
Kazein je belančevina koja se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Mlečne proizvode možete isključiti iz ishrane Vašeg deteta, samo vidite da nadomestite kalcijum (klikom ovde možete pogledati spisak namirnica koje su dobar izvor kalcijuma). Takođe mi u ponudi imamo i gi - prečišćeni puter, to je naš proizvod, koji ne sadrži laktozu i kazein već samo mlečne masti. Njega možete koristiti kao namaz i kao bilo koju drugu masnoću.
 
Što se glutena tiče, preporučujemo Vam da pročitate tekst o celijakiji koji smo postavili na sajt. Takodje o bezglutenskom kuvanju naćićete puno informacija  na sajtu srpskog i hrvatskog udruženja: www.celijakija.rs i www.celijakija.hr .

Kada budete imali još neko pitanje slobodno nam pišite.
 
Srdačno Vas pozdravljamo,
Bio špajz Internet tim


Mejl posetiteljke našeg sajta, takođe odgovor na ovo pitanje:

Pročitala sam na Vašem sajtu pitanje'' Kazein i gluten i problemi u govoru ''.  Molim Vas prenesite toj majci sledeće, gluten kazein dijeta, nije dovoljna, postoji tu još detalja. Detalji oko tih pitanja se nalaze u knjizi ''SINDROM PSIHOLOGIJE I CREVA''. Knjigu je napisala doktorka čije dete boluje od autizma. Knjigu je prevela i izdala dr Milijana Selaković koja je takođe majka bolesnog deteta. Dr Milijana ima ordimnaciju u BG http://www.drselakovic.rs/deca/procena-bioloskih-aspekata/ ,i bavi se autističnom decom. Dijeta i terapija.
 
Srdačan pozdrav
dijetetičar nutricionista

<Nazad na pitanja

Kvalitet meda
Poštovani,
Molim Vas za informaciju koliko je siguran med koji kupujemo kod Vas. Ovo Vas pitam zato što je dečaku kojem ga dajemo strogo zabranjena upotreba bilo kakvih šećera i zaslađivača zbog problema sa kandidom. Dozvoljen je samo čist prirodan med.
Molim Vas za podatke o sigurnosti kvaliteta ovog proizvoda.
Hvala!

 

Poštovana,
Kao prvo savetujemo Vam da pročitate detaljan tekst o lečenju kandide pravilnom ishranom. Kao drugo, mada kažete da je dečaku med dozvoljen, svi šećeri su nepreporučljivi ukoliko ima problem sa kandidom. 
Što se meda koji imamo u ponudi tiče on potiče iz pčelarske kuće Kovačević koja već dugi niz godina pravi med i medne proizvode vrhunskog kvaliteta. Med koji prodajemo je potpuno prirodan baz ikakvih dodataka, tipa sećera ili zaslađivača. Naši dobavljači su u obavezi da nam dostavljaju laboratorijske analize o zdravstvenoj ispravnosti.


Srdačan pozdrav,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja


Kanten i agar agar
Poštovani,
Interesuje me da li kod vas može da se nabavi agar agar u prahu? Na vašem web site-u pronašla sam samo pojedinačne kesice biljnog želatina, koji sadrži agar agar, ali pored njega tu su i maltodekstrin i emulgatori, što bih najradije izbegla.
Hvala najlepše i srdačan pozdrav.

Poštovana,
U ponudi imamo i vrhunski kanten - prah od crvenih algi. On je neuporedivo boljeg kvaliteta od bilo kog industrijskog agar-agara. Kanten majstorske radionice Mizoguči je potpuno prirodan, bez ikakvih dodataka. Proizvod pogledajte ovde
 .
Crvene alge koje se uberu u jesen i osuše na suncu, odnose se u planinu Nagano, gde njihovu obradu tokom zime nastavlja porodica Mizoguči. Tokom hladnih zimskih meseci alge se kuvaju satima u velikim loncima. Zatim se želatin koji se formirao hladi i seče u trake te ređa na ploče od bambusa i iznosi na snežne padine. Vlaga u želatinu se smrzne tokom noći, a odledi tokom dana. Nakon desetak dana izloženosti veoma niskim temperaturama, a potom sunčevim zracima, sva vlaga, sva voda iz želatina nestane i trake kantena postaju potpuno suve i ljuspaste, i tada se pakuju. Ovaj stari, tradicionalni postupak izdrade kantena zanatska radionica Mizoguči poštuje već decenijama.
Kompanija Mitoku, preporučena i od strane Mičio Kušija, distribuira po Japanu i celom svetu.

Kanten koji se trenutno nalazi u našoj ponudi uvezen je pre više od pola godine, pre razornih događaja u Japanu.

Srdačan pozdrav,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja

 


Sočiva i dijetetska vlakna
Poštovani,
Vidim da u ponudi imate crveno, planinsko i zeleno sočivo. Ne znam za koje da se odlučim, tačnije ne znam razliku. Piše da crveno sadrži manje vlakana od zelenog ali ja ne znam šta to tačno znači.
U suštini, bavim se fitnesom ( instruktor ), tako da sam konstantno na nekoj vrsti dijete i imam više treninga u toku dana. Molim Vas da mi pomognete da bolje razumem i za početak odaberem vrstu sočiva odnosno da saznam koje meni najviše odgovara i zašto.

Hvala unapred.Poštovana,
Sigurni smo da ćete puno informacija o dijetetskim vlaknima pronaći na raznim fitnes forumima. Ukratko, dijetetska vlakna predstavljaju nesvarljivi, nerastvorljivi deo namirnica a od velike su važnosti za varenje i za sveopšte zdravlje.

Što se sočiva tiče možete slobodno izabrati ono sočivo čiji Vam se ukus najviše sviđa. Generalno, sva sočiva su veoma hranljive namirnice i posebno se preporučuju za hladniji period godine. Takođe, s obzirom da su odličan izvor preoteina preporučuju se svima koji se bave fizičkim radom.
Od namirnica koje se nalaze na našem sajtu možete obratiti pažnju i na  druge mahunarke (naut/leblebija, pasulji) kao i na sejtan (pšenicno meso). Spisak nekih namirnica koje se preporučuju sportistima možete pogledati klikom ovde.

Ukoliko budete imali još neko pitanje, slobodno nam se obratite.

Srdačno,
Bio spajz Internet tim

<Nazad na pitanja

Genetski modifikovana hrana i BIO proizvodi - kako da budemo sigurni šta kupujemo

Dobar dan,
Molim Vas da mi kažete kako kao potrošač mogu biti sigurna da hrana koju kupujem u Bio špajzu nije genetički modifikovana i da je stvarno organskog porekla.
Hvala!Poštovana,
Razumemo Vašu brigu i pitanja koja ste nam postavili. Ispravnost namirnica koje prodajemo veoma nam je važna, oduvek, još od osnivanja Bio špajza 1986 godine. Nabavljanje ispravnih, zdravih i raznovrsnih namirnica  je i razlog zašto smo otvorili našu prodavnicu.
Da bi se neki proizvod našao u našoj ponudi on prolazi nekoliko krugova selekcije. Između ostalog, svaki proizvod mora posedovati sve državne laboratorijske analize i dozvole, a u slučaju proizvoda iz biološkog uzgoja i sertifikate ili resertifikate.
Ne prodajemo genetski modifikovane namirnice, a što se proizvoda iz biološkog uzgoja tiče za sve proizvode Vam prodavci u prodavnici mogu, na Vaš zahtev, pokazati sertifikate. Procedura sertifikacije je veoma stroga i komplikovana, u to Vas uveravamo.

Za svako dodatno pitanje stojimo Vam na raspolaganju
Bio spajz Internet tim

<Nazad na pitanja Hemioterapija 2. ciklus i makrobiotička ishrana

Poštovani,
Volela bi da mi odgovorite na mejl pošto imam veoma puno pitanja. Trenutno moje zdravstveno stanje je da sam na homioterapiji 2 ciklus. Operisala sam dojku, prošla prvu hemioterapiju, pa sada drugu koja traje 12 nedelja. Svake nedelje provodim u bolnici po 3 dana, a onda mi sledi zračenje. Hoću da pređem na makrobiotičku ishranu, pa me zanima šta mi je potrebno da prvo kupim, da se ne bih izgubila u svim tim silnim proizvodima pošto imate sjajan izbor. Takođe me zanima da li postoji mogućnost da mi se sastavi jelovnik i namirnice koje da kupim

Živim u Novom Sadu i imam 38 godina. Zanima me da li neku hranu od toga svega može da jede i moja porodica (2 ćerke 7 i 10 godina i suprug).Čula sam da treba da izbegavam namirnice koje sadrze B vitamin, pa savet tražim i u vezi toga. Trenutno pijem aloju i njena dva antioksidanta licijum i abeta care - da li to mogu i uz makrobiotiku? Što se tiče moje krvne grupe to je 0 pozitivna kao i svim ukućanima pa me interesuju napisi u novinama koji govore da ta krvna grupa zahteva jaču hranu i da nisu baš tolerantni prema promenama. Da li je to istina ili se i to može prilagoditi makrobiotikom?

Skoro svaki dan sam na Vašem sajtu i jedva čekam prve korake promene. Koju literaturu mi preporučujete da pročitam u vezi makrobiotike i ovog mog trenutnog stanja.
Unapred hvala i sa iščekivanjem čekam odgovorPoštovana,
Drago nam je ako Vam je naš sajt od pomoći i ako Vam informacije koje postavljamo koriste.
 
Što se makrobiotike tiče predlažemo Vam da svemu pristupite polako i što više osluškujući sopstveni organizam, a makrobiotički način ishrane može biti jednako koristan Vama kao i svakom članu Vaše porodice. Kada je organizam u disbalansu koji na kraju dovede do manifestovanja težih bolesti, u pitanju je veoma kompleksno stanje kojem je najvažnije i verovatno najteže utvrditi uzroke. Način ishrane Vam može pomoći da izbalansirate svoje fizičko i psihičko stanje, no nemoguće je ovako mejlom preporučiti tačan izbor namirnica i režim ishrane, bez mnogih dodatnih informacija i razgovora.
 
Toplo Vam preporučujemo dve knjige, možda ste ih već videli na sajtu:
jedno je knjiga Hrana za život Jadranke i Zlatka Pejića
a drugo je Makrobiotičko kuvanje Evelin Kuši.
Obe knjige su odlični priručnici  za sve one koji započinju da se hrane makrobiotski.
Takođe, na sajtu imate i sekciju Video, u kojoj možete pogledati veliki broj kratkih videa na različite teme iz domena makrobiotike.
 
Zvučite kao osoba koja ima energije i koja ume da se raduje. To je odlično. Mi Vam želimo da imate i snage i  mira da se izborite sa disbalansom u kojem se Vaš organizam nalazi.
 
Ukoliko budete imali nekih pitanja koja se tiču pripremanja ili izbora namirnica - javite nam se.
Srdačno,
Vaš Bio špajz  

<Nazad na pitanja

Klice i klijanje

Ne bi bilo loše da napišete nešto više o bio žitaricama i semenkama koje mogu da se isklijaju (postupak klijanja, nutritivne vrednosti, za šta su korisne)... Ja sam, a verujem i veliki deo vaših potrošača, vrlo zainteresovana da sama u svojoj kuhinji uzgajam klice biološki gajenih žitarica!

Sa ponosom mogu da kažem da sam već dosta žitarica (oganski gajenih i kod vas nabavljenih), sa uspehom klijala u svojoj kući. Nisu mi uspele klice od ječma (geršle), prosa, pšenice belije, (crvenu niste ...imali organski gajenu), crvene i bele quinoe i lana. Od golica-bundevinog semena oljuštenog klice su narasle velike, ali su bile gorke, suncokret sirovi oljušteni je isto isklijao, ali meni se lično ukus ne dopada... Kamut jako sporo klija, ali u isto vreme pušta i korenčiće koji su tvrdi i neukusni pa sam ih odvajala (pipav posao)...
Ovo su moja iskustva, možda će nekome pomoći...

Htela bih još da pitam zašto mi nisu klijale gore pomenute žitarice, kod vas su kupljene kao organske? Takođe, interesuje me da li se klice mogu davati deci, od kod uzrasta života i u kojim dnevnim količinama? I još bih vas molila da dopunite tekst, u kojim dnevnim količinama je preporučljivo da se klice konzumiraju, kao i da li se može isklijati ječam, ima li ga organski gajenog i da li ga vi imate u ponudi.
Unapred hvala na odgovoru!!!


Poštovana,
Tekst o klijanju objavili smo na nasem sajtu i mozete ga procitati ovde . Što se klijanja tiče, potreban vam je tačan recept i strpljenje jer treba obično malo vremena da shvatite tačno kako najbolje da klijate semena.

A sada i malo detaljnija uputstva, za Vas koji ste se klijanjem već bavili. Često je fazon u dužini potapanja svakog semena: tvrđa semena (pasulj, naut...) se potapaju duže vremena. No, najbolje je da kad se pregrize potopljeno seme, u zubima da se oseti da je mekano ali ne toliko da je se rasipa, da truli...... Takođe, najbolje je da se klija u situ, moguće je da su semena koja Vam nisu proklijala bila previse potopljena. Mrak i toplota i dovoljno ali ne previše vlage - to su najvažniji elementi. Naše iskustvo je da je najbolje klijati u malim sitima (plastičnim, možete ih kupiti na pijaci, možete ih dezinfikovati), jer onda ne može da se desi da seme bude previše potopljeno u vodi.
Ima tu još strašno puno detalja, ali sve na kraju zavisi od iskustva.
Dobro je da koristite organska semena, jer ste tako sigurni da semena nemaju pesticida, da nisu prskana.
Dodatno se možete informisati u knjizi Izdanci - živa hrana Mirjane Gračan (možete je naći i na internetu).
Što se tiče dnevnih količina klica koje možete konzumirati tiče - odgovor našeg nutricioniste je ovakav.
Prvo pitanje je kom tipu vaš organizam pripada. Na primer, ukoliko generalno, imate višak toplote, ukoliko ste ,,pregrejani'' (to je obično tip osobe koja voli hladne napitke, lagano se oblači, nije joj skoro nikad hladno, prosto se ,,puši'') tada će veća količina klica dnevno, naravno dobro sažvakanih, hladiti vaš organizam i balansirati vaše opšte stanje. U tom slučaju klice možete jesti i zimi i leti i to najbolje u periodima od 7 do 9, od 12 do 14 i oko 18 časova (kada je digestivna vatra najjača). Ukoliko vaš organizam pripada suprotnom tipu, što će reći: ukoliko vam je često hladno, volite tople napitke, nemate jaku digestivnu vatru, u tom slučaju klice, koje kao namirnica imaju rashlađujuće dejstvo na organizam, treba da koristite malo obazrivije. Na primer: zimi ih koristite u minimalnim količinama, ili ih uopšte ne koristite, a leti možete. Takođe, kako biste olakšali varenje mahunarki, možete ih vrlo kratko blanširati pre konzumiranja. Ovaj tip osoba može da koristi pre svega klice mahunarki.
Kao što vidite odgovor na pitanje koliko tačno dnevno klica da konzumirate nije univerzalan, već zavisi od od tipa organizma, od godišnjeg doba, od vrste mahunarki, od opšteg zdravstvenog stanja.


Srećno Vam klijanje!

<Nazad na pitanja

Pirovo brašno (krupnik, spelta)

Poštovani,
Postoji li mogućnost da u asortiman uključite pirovo brašno? Hvala i sve pohvale za sajt i radnju.Poštovana,
Pirovo brašno, odnosno na srpskom se koristi obično termin spelta ili krupnik, pravi se od žitarice Triticum spelta ili Triticum aestivum ssp. spelta. Mi smo u Bio špajzu imali ovo brašno, pa ga sad već neko vreme nemamo, mada imamo druge proizvode od spelte. Ovih dana uvrstićemo speltino brašno ponovo u ponudu i to organsko speltino brašno domače proizvodnje.
Kad već pišemo o spelti evo još nekih podataka. Brašno od krupnika puno je kvalitetnije nego od današnje, industrijske sorte pšenice, ali i puno probavljivije, odnosno telo lakše i brže apsorbuje hranljive sastojke iz te žitarice. Krupnik, je važan izvor vlakana, i za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina. Koristi se kod lečenja kožnih i alergijskih osipa, neurodermatitisa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog holesterola, probavnih i živčanih teškoća, a izvrstan je i za ublažavanje negativnih učinaka antibiotika. Stručnjaci se slažu da krupnik ispunjava sve uslove da bude smatran za jednu od idealnih namirnica današnjice zbog toga što sadrži najvažnije vitamine i minerale u dovoljnim količinama.

Srdačno,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja
 

Ulje crnog kima i osluškivanje svog tela

Poštovani,
Nedavno sam počela da koristim kapi ulja crnog kima jer sam uvidela da od svega što sam do sada probala, nema načina da se odbranim od alergije na ambroziju. Nabavila sam veliko pakovanje ulja direktno od proizvođača (uz Vašu pomoć), i imam nameru da ga svi u kući koristimo kao prevenciju bolesti. Zato Vas molim da mi kažete koja je doza koju uzimaju deca ( 7 i 9 godina), jer se na internetu pronalaze najrazličitije informacije. Takođe, ja ga uzimam uz kašičicu meda posle obroka, ali vidim da neki preporučuju da se uzima uz jogurt pre obroka. Još me interesuje kako je najbolje koristiti ga kod dečjeg ekcema, da li u kombinaciji sa nekim drugim uljem ili samostalno, kao i koliko puta dnevno.
Unapred hvala i sve najbolje!


Poštovana,
Drago nam je što smo Vam pomogli da dođete do tražene namirnice. Takođe, odlično je ako Vam je ona pomogla. Što se Vaših pitanja tiče, ona su na mestu ali Vam mi na njih ne možemo odgovoriti i zaista, malo ko Vam na tako precizna pitanja o lekovitim sredstvima kao sto je ulje koje Vas interesuje, i moze odgovoriti. Da li ste možda pokušali odgovore da saznate direktno od proizvođača?
Savremeni čovek se u potpunosti okrenuo hemiji i udaljio se od znanja i poznavanja prirode i prirodnih lekovitih sredstava. Herbalista, travara koji dobro poznaju prirodne lekove, zaista je malo.
Ono sto možemo da Vam sugerišemo jeste da koristite i ulje crnog kima i bilo koje drugo lekovito sredstvo uvek osluškujući kakav efekat ono ima na Vas, i da se time vodite. Što se alergija i ekcema tiče primetan je svetski trend povećanja njihove učestalosti a makrobiotičari i homeopate to objašnjavaju kao još jedan od simptoma slabljenja imuniteta kod ljudi i povećanja zagađenosti naših organizama.
Posmatrajte alergije kao simptom. Ukoliko ulje crnog kima ima pozitivan efekat na Vaše zdravlje, odlično. Koristite ga ali nastojte da smanjite i sve druge uzroke koji narušavaju Vaše zdravlje: stres, loša ishrana, prepuštanje negativnim mislima...

Sve najbolje Vama i Vasoj porodici želimo
Bio špajz internet tim

<Nazad na pitanja

Da li je potrebno oprati mahunarke, sočivo, kuskus pre pripreme? Kako koristiti susam?

Kupujem kod Vas mahunarke i žitarice na merenje. Da li ih je potrebno oprati pre upotrebe ili se mogu odmah obrađivati (proso, kuskus, sočivo...) ili jesti (pahulje, mekinje, lan, susam...)?  I zanima me da li je zdravije koristiti integralni ili običan susam i da li ga treba samleti pre upotrebe?

Unapred hvala!!!!!!!


Poštovana,
Namirnice koje ste naveli (proso, kuskus, socivo...) možete uvek pre kuvanja proprati. Pahulje, mekinje, susam....  ne.

Što se susama tiče, bolje je da koristite integralni susam. Veoma je važno da ga jako dobro sažvaćete. Oko sto puta žvaćite, pre nego što progutate hranu. Drugi način je da ga u mlinu ili suribačiju malo izgnječite, izmiksate. U svakom slučaju poenta je da se zrna prelome, jer tek tada naš organizam može doći do esencijalnih masnih kiselina i gvožđa, mangana, magnezijuma, kalcijuma, vitamina B i E kojima je susam bogat.
Ovako pripremljen, samleven susam, konzumirajte dok je svež.
Mi Vam preporučujemo integralni BIO susam koji imamo u ponudi.

Srdačno,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja

Osteoporoza i način života

Poštovani,
Nedavno mi je konstatovan početak osteoporoze, te Vas molim da mi odgovorite da li u Vašem asortimanu posedujete neki artikal koji sadrži vitamin D i kalcijum i kao takav se može preporučiti za lečenje ove, ne tako bezazlene bolesti.
Ovom prilikom želim da pohvalim one koju Vam uređuju sajt, po meni je jedan od najboljih sa ovakvim sadržajem  na netu.
Nastavite samo tako,
Unapred zahvalnaPoštovana,
Izvinite što ste malo duže čekali na odgovor.
Naš nutricionista poručuje vam da je potrebno telu poslati poruku da je potreban jači skelete. To ćete učini tako što ćete hodati više, tako što ćete vežbati , sa tegićima nekim laganim. Ukoliko imate ,,ptičiju konstituciju'', ako ste mršavi i tanki, utoliko pre ovo važi.
Što se mlečnih proizvoda tiče, tu su mišljenja oprečna. Između ostalog, veći unos mlečnih proizvoda utiče i na stvaranje kiseline u organizmu i smanjuje količinu kalcijuma koje telo ima na raspolaganju. Spisak nekih proizvoda koji se preporučuju u slučaju osteoporoze možete pogledati ovde.

Najvažnije bi bilo utvrditi, zašto je kod Vas došlo do pojave osteoporoze? To bi pomoglo i da se na dobar način lečite.

Nadamo se da će Vam naš odgovor biti od koristi.
Srdačno,
Vaš Bio špajz

<Nazad na pitanja

Zelena magma i gastritis

Poštovani,
Zbog detoksifikujućih svojstava zelene magme, rado bih je koristila, međutim, imam višak želudačne kiseline i hronični gastritis, pa nisam sigurna da li bi napitak možda još više poremetio stanje neravnoteže u mom varenju.

Unapred zahvalna da savetu.


Poštovana,
Zelena magma je blago bazni napitak, tako da ga slobodno mozete koristiti.
Jedino stanje u kojem ne bi trebalo piti zelenu magmu, jeste stanje velike ohlađenosti organizma (ukoliko ste stalno zimogrozljivi, osećate potrebu za toplim napicima i jakom hranom....). U tom slučaju zelenu magmu pijte samo tri puta nedeljno,

Srdačan pozdrav i sve najbolje,
Bio špajz Internet tim

 <Nazad na pitanja

 

Indijski čaj - kupovni


Poštovani,
Vidim da ste stavili na sajt razne indijske mešavine začina poput garam masale, da li postoji šansa da prodajete Masala chai (iliti samo chai)? Veoma sam veliki ljubitelj ovog napitka (mešavina crnog čaja, cimeta, karanfilića, bibera, kardamoma i mnogo drugih začina + mleko i sećer na kraju).
Ponekad ga pravim sama, ali bilo bi mi mnogo jednostavnije da naručim gotovo!
Postalo je veoma popularno u poslednje vreme, verujem da bi se dobro prodavalo. Filter kesice ili rinfuz, svejedno :)
Hvala unapred :Poštovana,
I mi volimo da povremeno popijemo čaj onako kako ga piju Indijci tj. onako kako ste i vi to opisali. Nažalost, za sada ne postoji dovoljno interesovanja i nismo u prilici da taj proizvod uvrstimo u našu ponudu. S druge strane, na našem sajtu možete pronaći sve potrebne sastojke za pripremu ovog napitka. Ono što je normalno u indijskim kućama to je da majka porodice priprema sama ovu mešavinu začina i onda je samo doda čaju  i kuva u mleku (kada već imate pripremljenu mešavinu to olakšava posao).
Hvala sto posećujete nas sajt.
Sve najbolje!

<Nazad na pitanja

Biljka Casara sagrada

Zdravo,
Interesuje me Cascara sagrada, i savet šta bi bilo najbolje da se koristi za varenje jer imam problema pa po 5 dana i više imam konstipaciju.

Pozdrav!

Poštovana,
Biljku koja Vas interesuje nemamo, ali to je biljka iz porodice Rhamnus i raste u Americi. Njena evropska
srodnica je biljka krušina (Rhamuns frangulae), i mi u ponudi imamo čaj kore ove biljke. Njegova namena je
upravo ta koja i vas interesuje.
Što se problema sa konstipacijom tiče, ovde mozete pogledati jedan mali izbor proizvoda koji Vam možda mogu pomoći, ali najbitnije bi bilo da, pre nego što pristupite lečenju, pokušate da otkrijete uzrok, zašto konkretno taj problem imate. A u tome Vam mi ovako, mejlovskom komunikacijom, ne možemo biti od pomoći.


Sve najbolje!
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja       

       
Zdravim proteinima do mišića

Poštovani,
Potreban mi je jedan savet, tj. odgovor na pitanje. Pogledao sam veliki deo proizvoda na vašem sajtu, konkretno nešto o surutki u prahu, žitaricama. Hteo bih da dodam ishrani neki od proizvoda, koji ima solidnu količinu proteina, pa me interesuje, da li je korisna surutka u prahu, za uvečanje mišića i da li ima veliku količinu ugljenih hidrata, da li može i da goji? Koji bi još proizvod bio dobar kao neki dodatak?
Unapred zahvalan...


Poštovani,
Drago nam je što se interesujete za način da upotrebom prirodnih namirnica izađete u susret svojim potrebama, a ne korišćenjem raznih vrlo diskutabilnih preparata i supstanci.
Najvažnije je da stalno imate u svesti da svako preterivanje šteti zdravlju i da je najlepše telo zdravo telo.

Mahunarke su namirnica koja organizmu daje veliku snagu, s tim što mahunarke prave zdrave, pune, jake, dugotrajne mišiće. Na primer, kopači uglja, u Meksiku, kopaju dnevno rekordne količine uglja, čuveni su po svojoj snazi i izdržljivosti a oni jedu skoro isključivo mahunarke.

Postavili ste pitanje i o surutki u prahu. Ona sadrži oko oko 0.8% koncentrovanih proteina. Delotvornije je i zdravije da sebi napravite surutku tako što ćete litru mleka sasvim malo zgrejati, na temperaturu  od oko 30 stepeni, a zatim dodati jednu do dve kašike sirila ili maje.
Tako ćete dobiti vrlo malu količinu mladog sira, koji takođe možete pojesti, i skoro litar surutke koju možete polako popiti. Na ovaj način unećete u organizam dragocene aminokiseline koje se inače u procesu industrijske proizvodnje surutke u prahu gube, kao i kazein koji ćete uneti jedući mlad sir.

Takođe, preporučujemo Vam i konopljn protein. Ova namirnica je poslednjih godina postala veoma popularna među profesionalnim sportistima.
Organske mahunarke
Konopljin protein u prahu (organski proizvod) 500 gr
Surutka u prahu 500 gr

Srdačno,
Bio spajz internet tim

<Nazad na pitanja

Prelazak na presnu hranu

Poštovani,
U poslednje vreme se interesujem za presnu ishranu. Čitajući dostupnu literaturu i tekstove našao sam da se dosta forsira presno mleko (kravlje, ne mleko od soje ili ovsa ii drugih žitarica).
Da li biste umeli da mi objasnite šta tačno podrazumeva presno mleko i da li postoji mogućnost da se to nekako preko vas nabavlja?
Hvala unapred i srdačan pozdrav.Poštovani,
Presna hrana prvenstveno se preporučuje osobama koje imaju jaku digestivnu vatru.
Samo ekstremno topli ljudi mogu da koriste presnu hranu i zimi, a ostalim osobama presna hrana preporučuje se eventualno leti.
 
Osobe koje imaju jaku digestivnu vatru, obično često osećaju da im je suviše toplo, imaju dobro varenje, lice ime je rumeno...
 
Presna hrana ima svojstvo da hladi, tako da će ona i ovakve tople ili pregrejane osobe ohladiti.
U suprotnom, ukoliko se na presnu hranu prebaci osoba koja nema dovoljno dobro varenje, doćiće do nadimanja i raznih drugih problema....
Jedna od preporuka kineske medicine je da se hrana makar samo kratko blanšira, na taj način  namirnica zadržava svojstva presne hrane ali postaje lakše svarljiva, i time će asimilacija biti daleko bolja.
 
(Nadimanje je gas metan, a metan  ukazuje na to da se hrana u organizmu raspada umesto da se vari.)
 
Što se presnog mleka tiče, da, preporučuje se presno mleko, to bi trebalo da je mleko upravo pomuženo mlako, još toplo. Takvo mleko ima lekovita svojstva, ali u svakom drugom slucaju ono se teško vari i stvara sluz u  telu.
Ovakvo mleko mi ne možemo prodavati ali vi ga možete nabaviti i konzumirati u okviru na primer seoskog turizma.
 
Ukoliko se odlučite na prelazak na presnu hranu preporučujemo Vam kao prvo da proverite da li presna hrana odgovara Vašem tipu organizma i kao drugo da prelazak izvršite postepeno i pažljivo, prateći znake koje Vam Vaš organizam šalje.

Srdačno,
Bio špajz internet tim

<Nazad na pitanja
 

Kako koristiti šampon i losion protiv opadanja kose?

Poštovani,
Pre dva dana sam kupio komplet šampon i losion protiv peruti i opadanja kose kompanije Stara planinska riznica. Na pakovanju šampona piše da se koristi jednom nedeljnom a losion može svakodnevno u slučaju da vam kosa opada baš puno, što je nažalost kod mene slučaj. Da li je u redu da koristim šampon naprimer prepodne i da posle stavim losion na vlažnu kosu i da na kraju dana, pred spavanje opet samo ovlažim kosu vodom i nanesem samo losion? Ovo pitam jer na internetu postoji more informacija o načinu upotrebe koja idu iz krajnosti u krajnost. Takođe me interesuje da li ovako agresivnim načinom upotrebe neću stvoriti rezistentnost, otpornost na dozu šampona i losiona? Izvinite na oduzetom vremenu i na ovoliko postavljenih, možda i malo naivnih pitanja. Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav


Zamolili smo stručnjake iz kompanije Stara planinska riznica da odgovore na ova pitanja:
Poštovani,
Upotreba šampona i losiona protiv opadanja kose, seboreje i peruti je veoma jednostavna i laka, a ma kakvom i koliko čestom upotrebom istih, nećete postati rezistentni.
Kosu perite šamponom na uobičajen način i onoliko često kao što ste navikli ( jednom ili više puta nedeljno). Dok je kosa i koža još uvek vlažna nanesite losion  na kožu glave i blago utrljajte. Tada je koža " otvorena" i najbolje apsorbuje i prima lekovite supstance iz losiona i biljnih ekstrakata.
Svake večeri, pred spavanje nanesite losion protiv opadanja. Možete navlažiti kožu i kosu prethodno, ali nije neophodno.
Pravu meru učestalosti pranja i način korišćenja preparata vrlo brzo ćete Vi sami odrediti na osnovu osećaja prijatnosti i stanja kose i kože glave.


Srdačan pozdrav
DraganaLilić                                                                                                                                                      
Stara planinska riznica
general director     

<Nazad na pitanja
 

Da li treba kuvati pahuljice?

Poštovani,
Treba mi vaš savet u vezi načina pripreme žitarica za konzumiranje. Postoji mišljenje da žitarice treba obavezno skuvati pre upotrebe, jer sadrže oksalnu kiselinu, a ne uzimati ih kao što na primer neki čine sa ovsenim pahuljicama, ubace ih u mleko pa ih tako jedu. Kakvo je vaše stručno mišljenje u vezi toga? Da li se oksalna kiselina u pahuljicama (ječmenim, ovsenim, raženim..) uništava ako se 10 minuta prokuvaju u vodi ili mleku?

Srdačan pozdrav


Poštovani,
Sve se pahuljice izrađuju na takav način da u procesu proizvodnje već prolaze termičku obradu, tokom koje je oksalna kiselina neutralisana. Pre konzumiranja dovoljno ih je samo preliti toplom vodom, a ukoliko želite Vi možete i da ih kuvate.
Inače, u procesu proizvodnje pahuljice se propuštaju kroz paru, a zatim kroz valjke.
Srdačno,
Bio špajz d.o.o.

 

Ukusni grožđe musli
Skoro sam kupila vaš proizvod musli grožđe, predivni su. Ne mogu da se setim gde sam kupila, nisam u vašoj prodavnici već u nekom marketu u centru grada. Da li mi možete pomoći gde mogu da ih kupim a da to nije Molerova ili Kalenić pijaca jer mi to nije usput.
Napominjem da inače svakodnevno već godinama doručkujem musli i da nisam još naišla na ovako ukusne.

 

Poštovana,
Hvala puno na Vašoj reakciji. Osim što se bavimo trgovinom veliko nam je zadovoljstvo već dugi niz godine da pravimo dobre, zdrave, ukusne nove proizvode. Drago nam je da Vam se naš musli sviđa.
Zaista koristimo kvalitetne sastojke u njegovoj izdradi i drago nam je da ste to osetili.
Musli ste verovatno kupili u Bio Marketu Svetogorska, Hili - Zeleni venac, DM Zeleni venac, DM Kneza Miloša ...

Srdačno,

Bio špajz d.o.o.

<Nazad na pitanja

Recept za sojino mleko

Molim vas da li i dete sme da pije sojino mleko u prahu. Nismo u mogućnosti da kupujemo stalno sveže, jer u mestu gde živimo ga nema. Dete ima 16 meseci i ima kandidu u crevima. Šta preporučujete?


Poštovani,
Pazljivo procitajte tekst o lečenju kandidijaze pravilnom ishranom.
Sojino mleko ne preporučujemo da Vaše dete pije u prahu, već ga možete sami napraviti. Nije teško.

Sirovu soju potopiti preko noći kao pasulj, a ujutro se u blenderu izmiksa dodajući vodu.
Prebaciti u šerpu. Na jednu šolju mlevene soje dodati 12 šolja vode.
Kuvati uz mešanje. Kada izbaci  ključ dodati još jednu šolju hladne vode.
Kada izbaci drugi ključ jos šolju hladne vode, i još jednom tako.
Procediti i - to je sojino mleko.

Od celuloznog ostatka uz dodatak luka šargarepe, soli, začina i malo brašna.... praviti šnicle i ćuftice.

Pozdrav,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja

Mršavljenje otkrivanjem i lečenjem uzroka gojaznosti

Imam nekoliko pitanja za vas.Naime,sa svojom porodicom zivim u Kanadi. Moj suprug i ja volimo da se hranimo zdravo i sve moguće organske proizvode kupujemo (mlijeko,jaja,pasulj,sokove, čajeve...ma baš sve). Imam dječaka od 8 mjeseci i nakon porođaja dobila sam 5 kilograma više... Trenutno pijem čaj od zelene kafe... Prvih nekoliko dana nisam imala jaku želju za hranom tako da sam se jako lijepo osjećala. Da napomenem, isključivo jedem ribu, piletinu,povrće-svježe ili na pari i ne jedem hleb osim tosta i krekera. Međutim posle 4 kesice opet mi se apetit povratio i kilogrami nikako da se skinu. Po Vašem mišljenju da li je bolje da počnem sa kapsulama zelene kafe? Ili da probam nesto treće? Da li vršite dostavu za inostranstvo (za Kanadu)?
Hvala.Poštovana,
Kao nutricionisti ne možemo da vam tek tako preporučimo upotrebu preparata za mršavljenje. Gojaznost ili mršavost, ukoliko su rezultat nekog poremećaja u ishrani, uvek imaju uzrok i on je koren problema. Bez utvrđivanja uzroka i bez njihove promene nema smisla baviti se procesom mršavljenja, jer će se kilogrami uvek vraćati.
Nakon trudnoće i dobijanja kilograma treba otkriti razlog zašto su kilogrami još uvek tu, treba razmisliti kako izaći sebi u susret, kako zadovoljiti neki svoj unutrašnji deo koji nije zadovoljan. Često se u trudnoći i nakon porođaja javlja nezadovoljstvo, iz raznih razloga. Između ostalog, žena je u tom periodu često naprosto zatvorena u kući. Treba po svaku cenu izlaziti, imati ako je ikako moguće još neke aktivnosti, druženja sa prijateljima... Naravno, treba i smanjti količine hrane.
No pre svega treba videti da li postoji neki razlog nezadovoljstva: da li zbog promene načina života, da li zbog promene i nezadovoljstva svojim telom nakon porođaja...

Mi dostavu proizvoda sa našeg sajta ne vršimo van teritorije Srbije ali moguće je da je kompanija koja je Zelenu kafu plasirala na srpsko tržiste, kompanija Strong nature, to radi. U prilogu Vam dostavljamo njihov kontakt.


Želimo sve najbolje Vama i Vašoj porodici

Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja

Video materijali i recept za sejtan


Poštovani,
Živim u Sarajevu i nisam u prilici da nabavim veći dio namirnica koje vi imate. Veoma sam vam zahvalna na uputama o pripremi makrobiotičke hrane. Na vrlo jednostavan način, prihvatljiv za sve upućujete nas kako se hraniti na zdrav način. U Sarajevu sam završila dvodnevni kurs, ali su vaša video izlaganja tek stvorila pravu sliku. Čak i literatura koju sam kupila nije mi tako jasno predočila značaj i pristup pripremi hrane.
Da li biste mogli da nam pružite i video o pripremi sejtana? Ja sam ga pripremala, ali nekako nisam zadovoljna. Vjerujem da bi drugi željeli čuti od vas kako se priprema. Hvala Vam na svim ovim divnim savjetima. Jedina ste koja je svoja znanja nesebično, besplatno i iskreno pružila svima koje interesuje makrobiotika...
Sve najbolje želim vam

 

Poštovana,
Hvala Vam na ovako lepim rečima. Vaše pismo prosledićemo gospođi Nadi Mišković, koja je trenutno na
službenom putu.
Raduje nas što su vam materijali koje smo postavili na sajt od koristi. Bio špajz se oduvek trudi da zdravoj hrani pristupa pre svega kao životnom opredeljenju, pa tek onda kroz trgovačku vizuru.
Što se pripreme sejtana tiče, trenutno nismo u mogućnosti da snimimo i na sajt postavimo video sa načinom pripreme, ali poslaćemo Vam i postavićemo svakako recept na sajt.
Uvek nam možete uputiti pitanje koje se tiče namirnica i njihovog pripremanja i mi ćemo nastojati da Vam odgovorimo.


Srdačan pozdrav,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja 

Da li beba sme da jede kinou?

Poštovani,
Molim vas da mi prosledite odgovor da li beba od devet meseci sme da jede žitaricu kinou ?Poštovani,
Vaša beba sme da jede kinou i to se čak i preporučuje jer nema glutena a bogata je proteinima.
Mi Vam savetujemo da koristite kinou iz organskog uzgoja.

Srdačan pozdrav,
Bio špajz Internet tim

<Nazad na pitanja


Koji zaslađivač koristiti?

Postovani,
Molim Vas da mi pomognete. Testom netolerancije na hranu nije mi dozvoljen unos belog i smeđeg šećera kao ni meda ni veštačkih zaslađivača. Šta mogu koristiti kao zamenu?

Unapred hvala

Poštovani,
Postoje pirinčani slad koji je najneutralniji, zatim ječmeni slad i biljka stevia (koju ćete teško naći kod nas trenutno, mi planiramo da je nabavimo).
Porverite da li ove  zasladjivače tolerišete.
 
Srdačan pozdrav!

<Nazad na pitanja