Početna strana > Lekoviti dodaci ishrani

Ulje od nara 30 ml

Cena: 574.00 rsd
Šifra: 2007002
Robna marka: Granum
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 30 ml

Nar (Punica Granatum, Punicaceae) je voće koje se gaji u mediteranskim  zemljama i na Bliskom istoku a često se zbog svog blagotvornog dejstva koristi u narodnoj medicini.

zemlja porekla: Srbija

• svojstva:
Jestivi delovi ploda nara sastoje se iz soka i semena. Iz semena se dobija ulje. Plod nara je bogat izvor vitamina, minerala; kao i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje 92% antioksidantne aktivnosti cele voćke: antocijanida koji mu daju crvenu boju (delfinidin, cijanidin, pelargonidin) i tanina (punikalin, pedunkulagin, punikalagin, glukozni estri galaginske i elaginske kiseline). Dokazano je da je antioksidantna aktivnost soka nara veća odantioksidantne aktivnosti crnog vina i zelenog čaja.
Sok nara pokazuje antiaterogeni efekt (sprečava arteriosklerozu). Ulje semenki nara i fermentisani sok nara usporavaju oksidaciju i sintezu prostaglandina, inhibiraju proliferaciju (brzo umnožavanje) ćelija tumora dojke i potpomažu njihovu apoptozu (smrt i bezbednu eliminaciju ćelija); hemopreventivna i hemoterapijska svojstva pokazuje i ekstrakt nara na rak prostate. Fermentisani sok i ulje (frakcije bogate polifenolima) imaju hemopreventivni učinak i pojačavaju potencijal terapije u lečenju raka dojke ljudi, zbog sposobnosti blokiranja sinteze endogenog aktivnog estrogena.
Antikancerogeni efekat
Fermentisani sok nara je pokazao dvostruki antiproliferativni efekat na umnožavanje estrogen-zavisnih epitelnih ćelija u odnosu na sveži sok nara, a uticaj ulja na proliferaciju pomenutih epitelnih ćelija je iznosio 90% pri koncentraciji 100 µg/ml i 75% pri koncentraciji 10 µg/ml medijuma. Pri koncentraciji 50 µg/ml medijuma ulje je sa 54% uticalo na apoptozu metastatičkih ljudskih ćelija raka. Antikancerozni efekat ekstrakata nara je dokazan i in vitro na ćelijama raka dojke kod ljudi. Polifenolima bogate frakcije soka i fermentisanog soka nara su pokazale preventivni i supresivni potencijal i u slučaju leukemije.

Nar i proizvodi od nara sadrže i fitoestrogene (biljne hormone) kojima se takođe pripisuje moguća uloga u sprečavanju širokog spektra oboljenja, među kojima su i hormonski zavisni kanceri. Nar sadrži i estrogene (estradiol, estrone i estriol) koji su pokazali estrogensku aktivnost u ispitivanjima. Sok i ekstrakt semena kod ženki miševa kojima su uklonjeni jajnici su prevenirali gubitak gustine kostiju. Ovi proizvodi efikasno deluju i na depresivna stanja i osteoporozu kod žena u menopauzi. Moderna istraživanja proizvoda od nara uključuju njihovu primenu u kozmetici (dokazano je da vodeni ekstrakti nara pomažu regeneraciju dermisa, a ulje semenki nara regeneraciju epidermisa), oralnoj higijeni. Izuzetno dobar učinak ima pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. Tu se ne završava duga lista čudotvornih dejstava nara jer se koristiu u terapiji koja zamenjuje upotrebu određenih hormona, lečenju alergijskih simptoma, kardiovaskularnoj zaštiti, pa čak i tretmanu AIDS-a. Seme (iz kog se dobija ulje) i sok nara su pokazali pozitivan uticaj u lečenju dijabetesa tipa 1 I 2. Konzumiranje soka nara može da uspori i napredovanje Alchajmerove bolesti. Nauka danas potvrduje ono što su drevni narodi oduvek znali - nar je zaista čudotvorna voćka.

•način primene:
Unutrašnja primena: 25 kapi dnevno. Spoljašnja primena: naneti ulje na obolelo mesto.

•za one koji žele da znaju više:
Drevni Egipćani su bili sahranjivani sa narovima koji su simbolizovali nadu u novi život. Nar je bio omiljeno voće proroka Muhameda, a u Islamu, bašte raja su pune ovih plodova. Verske slike često prikazuju Devicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.
Nar se smatra simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Kompanije Suncokret iz Hajdukova bavi se proizvodnjom visokokvalitetnih ulja, sirća i kozmetike. Deo proizvoda ima i sertifikate biološkog uzgoja. Suncokret iz Hajdukova je dobitnik mnogih nagrada i priznanja kvaliteta.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.