Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
U savremeno doba nam je sve na dohvat ruke, a s druge strane, nikada nismo bili zauzetiji. Svi mi tragamo za receptima i ukusnim obrocima koje možemo da pripremimo i pojedemo “s nogu”, a pita hleb bez kvasca je upravo jedan od njih.
S toga vam u nastavku predstavljamo jednostavan, a ipak savršen recept za pita hleb, od kog će zamirisati cela kuća.
Pita hleb je savršena podloga za razne vrste obroka – od sendviča i uštipaka do punjenih džepova sa svežim ili grilovanim sastojcima.
Ukoliko želite jednostavniju i bržu verziju bez kvasca i bez čekanja da testo naraste, ovaj pita hleb bez kvasca je idealan izbor.
Ne samo da se lako pravi, već je i svestran – savršen za slatke i slane nadeve, a možete ga poneti i kao užinu za put.
Sastojci:
125 ml tople vode
1 šolja raženog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1/2 kašičice soli
2 kašike biljnog ulja
Začini po želji (npr. suvi origano, beli luk u prahu, kurkuma, čili)
Fil po želji za punjenje (namaz, povrće, tofu, sejtan...)
Prosejte oba brašna u veću posudu i dodajte so. Umešajte ulje, vodu i po želji začine. Zamesite glatko testo i poklopite ga krpom ili tanjirom. Ostavite da odmara 20 minuta.
Nakon toga testo premesite 5 minuta, podelite na jednake kuglice i svaku razvaljajte oklagijom u okrugli hlepčić debljine oko 3 mm.
Gotove krugove prekrijte kuhinjskom krpom kako se ne bi sušili dok pečete ostale.
Na zagrejanom suvom tiganju pecite hlepčiće po 1 minut sa svake strane – kada počnu da se naduvavaju kao balon, okrenite ih i zapecite i drugu stranu.
Pečene pite ređajte jednu na drugu i prekrijte ih kuhinjskom krpom da ostanu meke. Po želji ih možete premazati biljnim uljem radi dodatne mekoće i sjaja.
Pita hleb krasi jedna odlična karakteristika - neutralan ukus. Zbog toga se se slaže sa različitim jelima i sastojcima.
Ovu pitu od hleba možete da presečete na pola i napunite ga, umačete u razne soseve, kako dodatak uz roštilj i čorbe ili prosto koristite kao podlogu za neobične mini pice.
Evo nekoliko ideja za punjenje i kombinovanje:
Namazi: humus, guacamole, ajvar, tahini, veganski krem sir
Povrće: grilovani patlidžan, tikvice, paprika, rukola, paradajz
Biljni proteini: tofu, marinirani sejtan, falafel, tempeh
Topli filovi: pečurke sa crvenim lukom, tikvica sa belim lukom, karamelizovani luk
Slatke verzije: punjen sa bananom i kikiriki puterom, voćnim džemom ili sirovim kakao kremom
Ukoliko ne planirate da ga odmah pojedete, čuvajte ga u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi 1–2 dana ili u frižideru do 4 dana. Tada pre same konzumacije možete da ga podgrejete tako što ćete nakvasiti krpu, njime je obaviti i zagrejati u mikrotalasnoj 20 sekundi, kako bi ponovo bili meki i savitljivi.
Za razliku od klasičnih pita hlebova sa kvascem koji se peku u rerni, ovaj hleb bez kvasca veoma se brzo i lako priprema – bez bojazni da će izgubiti na prepoznatljivom ukusu. Isprobajte već danas ovaj recept.
Poslužite pita hleb uz lagani ručak, ukoliko vam treba brzi obrok za poneti ili kao dodatak glavnom jelu. On je sve – praktičan, zdrav, ukusan i lak za kombinovanje sa ostalim namirnicama!
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD