• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Deklarisanje i opisi namirnica - šta kupci treba da znaju

Deklarisanje i opisi namirnica - šta kupci treba da znaju

Kako bi privukli pažnju kupaca i eventualno ih naveli na kupovinu, proizvođači koriste razna sredstva. Ponekad opisi jasno i tačno predstavljaju proizvod, ponekada su senzacionalistički i obećavaju previše.

Izgled pakovanja i sadržaj opisa proizvoda je, kada je hrana u pitanju, u stvari vrlo precizan i prilično strog. Kako je nedavno bilo dosta polemike na temu deklaracija, za Vas smo pripremili kratak tekst o deklaracijama, a navešćemo Vam i izvore iz kojih se možete informisati o kompletnoj zakonskoj regulativi.
 
Svaki proizvod mora imati čitku deklaraciju na kojoj, između ostalog, mora da bude naveden:
 
1/ naziv proizvoda - uz obavezan opis; svež, u prahu, baren... čak i kada se to vidi i na samom pakovanju)
2/ sastojci - ispisani opadajućim redosledom, po količini u kojoj su zastupljeni u proizvodu
3/ klasa (ako je roba ima)
4/ uvozni proizvodi moraju da imaju podatak o zemlji porekla proizvoda i proizvođaču (naziv firme, adresa) i podatak o zemlji iz koje je proizvod uvezen
na primer zemlja porekla: Tajland proizvođač: XY, Berlin uvezeno iz: Nemačke
5/ neto masa odnosno količina
6/ rok trajanja 
7/ serijski ili lot broj
8/ načina upotrebe proizvoda 
9/ načina čuvanja
10/ spisak sastojaka koji mogu da izazovu alergije ili intoleranciju 
 
Ova oblast regulisana je Zakonom o bezbednosti hrane (Sl. glasnik RS br. 41/2009) tj. Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS br. 85/2013 i 101/2013). Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane na snazi je od 5. oktobra 2013. godine.  i možete ga pročitati ovde.

Uskoro treba da se pojavi novi Pravilnik o nutritivnim i zdravstvenim izjavama, koji je trenutno na usvajanju u Ministarstvu zdravlja. Isticanje lekovitih svojstava, zdravstvenih tvrdnji ovim novim Pravilnikom o nutritivnim izjavama biće veoma ograničeno i strogo regulisano. Na primer, na ambalaži će biti zabranjeno isticanje lekovitih svojstava hrane, uključujući i reči kao što su ,,lekovito'', ,,zdravo'', ,,snižava krvni pritisak'', ,,podstiče rast dece'', ,,prirodna namirnica'', ,,prirodan izvor ...''....

Ostale podkategorije saveta