• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Laneno seme - super hrana

Laneno seme - super hrana

Lan je zaista blagorodna biljka. Naše bake i prabake koristile su ga, gajile su ga, obrađivale i tkale od njega čvrsto, belo, dugotrajno platno. Možda kod kuće još uvek imate neki takav nasleđeni komad predačke tkanine. Osim stabljike lana, od koje se pravi laneno platno na najrazličitije načine se upotrebljava i laneno seme. Lan - stabljika, semenke i njihovo ulje - u upotrebi su od najdavnijih vremena. Danas, za vas smo pripremili tekst o upotrebi semenki lana, u ishrani i lečenju.

Seme lana je oblika suze i veoma je sjajno. Može biti tamnije ili svetlije smeđe boje. Ukus lana je orašast i vrlo blag, tako da se u kuvanju ne koristi gurmanski, već mu je primena pre svega zbog njegove hranljivosti. Naime, laneno seme je odličan izvor vlakana (i onih koji se razlažu i onih koji se ne razlažu), jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina i lignana. Lignani su fitoestrogeni i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Sve u svemu, laneno seme je jedno od super-vrednih a u savremenoj ishrani premalo prisutnih namirnica.

Kako biste najlakše uvrstili laneno seme u ishranu zgodno je imati mlin za semenje ili za kafu (ali koji je sasvim čist). Ovo je potrebno zato što je opna lanenog semena teška za varenje tako da je potrebno smrviti je. Semenje lana, kao i druge orašaste namirnice, treba mleti pre nego što ćete ih koristiti jer je u pitanju namirnica koja lako užegne kada se samelje. Samleveno seme lana možete dodavati u hlebove, kolače, palačinke njima možete posipati razna jela, čorbe, salate.

Još jedan kvalitet lanenog semena otkriva se kada se lanenom semenu doda voda: dovoljno je potopiti lan, cela ili mlevena zrna. Tada se pojavljuje sluzava opna oko svakog semena (ona ima ulogu u procesu klijanja semenki). Već nakon vrlo kratkog vremena naše semenke lana potopljene u vodu nalaze se u želatinastoj masi. Ovakva masa idealno zamenjuje jaja koja biste koristili u pripremi peciva i kolača jer ima dobra vezivna svojstva. Zbog ovoga se laneno seme preporučuje vegancima i svim osobama koje su alergične na jaja ili jednostavno ako se nađete u situaciji da nešto treba da pripremite a trenutno u kući nemate jaja. Koje su mere? Za svako jaje stavljate jednu supenu kašiku semenki lana potopljenu u tri supene kašike vode koje ste ostavili nekoliko minuta poklopljene. To ubacite u smesu koju pripremate, i niko za tu malu ,prevaru'' ne mora ni da zna 8) .

Vrline lanenog semena obrnuto su proporcionalno njegovoj sićušnoj veličini, tako da zaista - nađite malo mesta za njega u vašem ormaru sa namirnicama.

Ostale podkategorije saveta