Šitake pečurke 50 g

Šifra: 1424002

 

319,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Za više informacija možete nas kontaktirati putem e-mail adrese prodaja@biospajz.rs
Robna marka: Rick s technology
Zemlja porekla: Kina
Pakovanje: 50 g

Sušene šitake pečurke.

sastojci:
100 % dehidrirana šitake gljiva.

•  svojstva:
Šitake pečurke (Lentinula edodes)  koriste se u lečenju : tumora, visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, prehlada, gripa, pada imuniteta, reumatizma, artritisa.
Šitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god.uveden u klinike kao antitumorno sredstvo), eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.
Šitake su kao veoma delotvorne medicinske gljive poznate u literaturi već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD šitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv raka. Ukoliko su gajene na tradicionalni način imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).
U Srbiji se mogu naći i sveže šitake gljive ali su one obično pogrešno gajene, po podrumima, za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate.
Pored lekovitog dejstva koje šitake gljiva ima na ljudski organizam, u istočnoj a sve višei zapadnoj medicini preporučuje se paralelna upotreba šitake i reiši gljiva, kao odlične kombinacije u borbi protiv tumora. Takođe, ove dve medicinske gljive utiču na izraziti porast imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a.
Tradicija gajenja Shiitake gljive (Lentinus Edodes ili Siand Gu) i njena upotreba u ishrani ljudi potiče iz Kine i duga je više od dve hiljade godina, koliko se koristi i u njenoj tradicionalnoj medicini.
U poslednje vreme u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema dnevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene. Budući da su sveže relativno kratkotrajne (oko nedelju dana), lakše ih je sačuvati u sušenom obliku. Da bi šitake imale svoja svojstva zbog kojih se i koriste na dalekom istoku, moraju biti ispravno gajene, najbolje na otvorenom, godi im sunce i kiša, a korisne sastojke sadrže kada im je veličina klobuka između 3 i 5 cm i takve se koriste u tradicionalnoj medicini.
Šitake potiče iz Japana gde je zovu i carskom gljivom jer je sastavni deo imperatorske trpeze Kjotu milenijumima, a nekada su je mogli priuštiti, pored imperatora, samo imučniji samuraji. Najstariji zapis o lekovitim dejstvima Shiitake gljive potiče iz 199 godine n.e.
Šitake gljiva je najbolja kada se gaji na hrastu ili takva nađe u prirodi. I samo ime joj asocira na to budući da Shii znači hrast, a Take znači gljiva. Ukoliko je pravilno dehidrirana nije podložna kvarenju, osim u slučaju da dođe u dodir sa vodom ili insektima tj. larvama tako da se treba čuvati dobro zatvorena na suvom mestu.

način primene:
Prema japanskom makrobiotičaru Mičiju Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se pečurka iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.

Kao čaj. Kao čorba. Kao predjelo. Kao glavno jelo. Kao salata i dodatak jelima.
Pre pripremanja jela gljive potopiti pola sata u mlaku vodu da povrate volumen. Ispiranjem u nekoliko mlakih voda smanjićete im specifični miris i ukus prilikom spremanja.
Čaj: Potopi se jedan šešir Shiitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti-nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Salata: Potrebno: jedno pakovanje gljiva, 150 g pilećih prsa ili slično, 2 kisele jabuke, 50 g maslina po želji, 3 kisela krastavčića, 1 kašičica šećera, so, beli biber i laki majonez.
Priprema: Oprane gljive kuvamo da omekšaju. Očišćene jabuke narendamo, a prsa, krastavčiće i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslina. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmešamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinama i ostavimo u frižideru do služenja.
Pohovane: Pošto ste im povratili volumen i isprali u nekoliko mlakih voda, odsecite peteljke i pohujte kao i bilo koje drugo jelo.
Čuvati zatvoreno na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi.

pakovanje od 50 g (odgovara težini cca 350 g sveže gljive)
zemlja porekla i uvoza: Kina

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR