• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Amarant (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
    popust
    Šifra: 4509023

    Amarant (organski proizvod) 450 g Bio Špajz

    559 RSD

    503 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    371
    energetska Vrednost KJ
    1552
    masti
    7g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    1.5g
    ugljeni hidrati
    65g
    - šećeri
    1.7g
    vlakna
    7g
    proteini
    14g

    svojstva

    Amarant je biljka poreklom iz Južne Amerike. Bila je jedna od osnovnih namirnica  Asteka. U novije vreme na amarant su skrenuli pažnju naučnici koji su uočili da u južnoameričkim oblastima u kojima se u ishrani koristi amarant, ma kako siromašne te oblasti bile, nema pothranjenih ljudi. Amarant je visoko hranljiva namirnica  može da raste i na vrlo slaboj zemlji i u sušnim periodima. Uz kinou, amarant se smatra jednom od biljaka koje su pravi ,,magacini'' hranljivih materija.

    Amarant se može koristiti kao odličan izvor belančevina i kalcijuma. Naročito se preporučuje trudnicama i dojiljama, bebama i maloj deci, kao i fizički aktivnim ljudima. Amarant sadrži i lizin, amino kiselinu koju u drugim žitaricama nalazimo u mnogo manjoj količini. Kombinacija amaranta i neke žitarice čini izvor amino kiselna/belančevina koji je bolji od mesa i drugih namirnica životinjskog porekla. Zato se amarant preporučuje i svim ljudima koji prelaze na vegetarijansku ishranu ili poste.

    Amarant ima rashlađujuće dejstvo na organizam, blag gorko-slatkast ukus. Svojim odlikama on jača pluća. Bogat je belančevinama 15-18%, vlaknima, amino kiselinama (lizin i metionin), vitaminom C i kalcijumom (amarant sadrži više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma nego mleko.

    sastojci

    Seme amaranta.
    Alergen info: bez alergena.

    način pripreme

    Dobro oprati šolju amaranta, preliti sa 3 šolje vode, dodati prstohvat soli i pustiti da provri, a zatim lagano kuvati 35 minuta na tihoj vatri. Kao prilog dodati povrće ili voće.

    način primene

    Amarant se može konzumirati za doručak, idealan za zimu i zbog svojih svojstava, za borbu protiv anemije, grčeva i dijabetesa zbog visokog sadržaja vlakana, proteina, vitamina i minerala. Dobra je alternativa testenini i pirinču.