• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Čaj banča (organski proizvod) 50 g Mitoku
Bio Spajz/
Čaj banča (organski proizvod) 50 g Mitoku
  Šifra: 1524002

  Čaj banča (organski proizvod) 50 g Mitoku

  476 RSDkom

  Robna marka: Mitoku Zemlja porekla: Japan Pakovanje: g

  o proizvodu

  Banča je japanski zeleni čaj koji se sastoji od peteljki i od velikih zelenih listova donjih delova biljke čaj. Ima nizak nivo teina te je pogodan i za decu.
  Ovo je čaj iz organskog uzgoja, koji se ručno bere i obrađuje s velikom pažnjom, tradicionalnim metodama, da bi se sačuvala divna aroma.

  svojstva

  Prženi listići zelenog čaja sadrže veliki procenat kalcijuma (tri puta više nego mleko), te je ovaj čaj posebno pogodan za žene u menopoauzi i osobe koje pate od osteoporoze.
  Banča čaj sadrži i vitamine A, B1, B2, B3, C i gvožđe.

  sastojci

  Organski zeleni čaj banča.

  način pripreme

  Prstohvat čaja preliti sa 2 dl vode temperature oko80 stepeni Celzijusa i ostaviti da odstoji poklopljeno 3-5 min.
  Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka.
  Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, tako da je najbolje da koristite vodu do 80 stepeni Celzijusa.
  Čaj je blagog ukusa, a možete ga pojačati ako listove čaja ostavite malo duže potopljene u vreloj vodi (nekoliko minuta).
  Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer. 

  za one koje žele da znaju više

  Postoje dve velike vrste čajeva. To su:
  - čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
  - biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.
  Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.
  U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki upravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak ,čaj’!
  Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
  Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
  Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.
  Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.
  U Japanu je ispijanje čaja važan deo kulturnog identiteta. Ceremonija čaja je iskustvo za sva čula, telo i duh i svaki detalj pripremanja zelenog čaja ovom ceremonijom je doveden do nivoa vrhunskog doživljaja. Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

  Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:
  kafa – 0.05%
  crni čaj – 0.05%
  gjokuro čaj – 0.02%
  senča – 0.015%
  genmaiča – 0.008%